Brókercéget büntetett a jegybank
Fotó: Shutterstock

Brókercéget büntetett a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata nyomán összesen 19 millió forint bírságot rótt ki az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-re, egyebek között az ügyfél-átvilágítás, panaszkezelés, informatika, pénzmosás-megelőzés, kiszervezés, illetve a társaság számlái feletti rendelkezési jog terén feltárt hiányosságok miatt; az intézkedések nem befolyásolják a befektetési szolgáltató megbízható működését - közölte a jegybank.


A többszöri helyszíni ellenőrzést is magába foglaló korlátozott terjedelmű és mélységű, átfogó vizsgálatot folytatott le az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-nél az MNB, a 2020. december 12-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. A vizsgálat során az MNB megállapította, hogy panaszkezelési gyakorlata során a társaság az ügyfelek írábeli panaszaira adott indokolással ellátott válaszát számos esetben a jogszabályi határidőn túl küldte meg. A társaság továbbá nem felügyelt hatékonyan több, általa kiszervezett funkciót, és nem minden munkakör esetében határozta meg a betöltésükhöz szükséges informatikai ismereteket.

Az MNB hiányosságokat állapított meg a társaság IT-szabályzatai, az azok felülvizsgálatára irányuló szabályzati előírások betartása kapcsán is. Az MNB szerint a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése (AML) kapcsán a társaság nem minden esetben alkalmazta megfelelően az egyszerűsített ügyfél-átvilágítási szabályokat. Emellett a társaság nem rendelkezett a más szolgáltató által elvégzett ügyfél-átvilágítási intézkedések eredményeinek elfogadására vonatkozó belső eljárásrenddel sem.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB 60-180 napos határidővel kötelezte a társaságot a vonatkozó jogszabályi előírások betartására és az egyes jogsértések kijavítására, továbbá 11,3 millió forint felügyeleti, illetve 7,7 millió forint pénzmosási felügyeleti bírságot szabott ki.

A bírság kapcsán súlyosító körülménynek minősült a társaság jelentős piaci súlya, egyes hiányosságok rendszerszintű volta, jelentős kockázati besorolása, illetve a panaszkezelés sorozatos, többszöri problémái. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a Interactive Brokers Central Europe Zrt. vizsgálat során tanúsított együttműködő magatartása, illetve, hogy az már az eljárás alatt számos problémát érdemben orvosolt - áll a közleményben.

Ne hagyd ki!