86 pénztárgéptípust vonnak ki a forgalomból idén
Fotó: Shutterstock

Nézd meg, milyen pénztárgéped van, lehet, hogy mehet a kukába

Mintegy 86 pénztárgéptípus engedélye szűnik meg az idén. Ezeket legfeljebb nyárig, őszig le kell cserélniük a tulajdonosaiknak.


Több pénztárgépet vonnak ki a forgalomból

A pénztárgépek jelentős részének kivezetése azért történehetett meg, mert a gyártók nem végezték el rajtuk a jogszabályban előírt szoftverfrissítést. A frissítés elmulasztása általában akkor fordul elő, ha az ahhoz szükséges fejlesztések túl költségesek, vagy komoly nehézségekkel járnak. A szabályok szerint, ha a korszerűsítés nem történik meg, még 5 évig használhatóak a készülékek. A rendelet az online pénztárgépek bevezetéséről 2017-ben jelent meg, ezért 86 géptípust az idén kell kivonni a forgalomból – írja a 24.hu.

A cikk szerint akad olyan forgalmazó, amelyik csereakciót hirdetett a pénztárgépekre. Az új gépek ezért nagyjából 60 ezer forint plusz áfáért (nagyjából 76 200 forint) beszerezhetőek. Amennyibe a csere az éves pénztárgép-felülvizsgálat időszakára van időzítve, úgy esetleg egyéb kezdemény is kapható. A kedvezményes csere azonban nem előírás, csupán egy lehetőség. 2017 tavaszáig egyébként 50 ezer forint támogatás volt igényelhető az online pénztárgépek beszerzéséhez.

 A jogszabály

„A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet szerint a pénztárgép forgalmazója az AEE-szoftver frissítésével köteles az általa forgalmazott pénztárgépeket biztosítani. A pénztárgépek forgalmazóinak 2016-ban – a megváltozott műszaki követelmények miatt – az AEE-szoftver frissítésével kellett az általuk forgalmazott pénztárgépeken szükséges változtatásokat végrehajtani”

– közölte Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). Hozzájuk kellett a pénztárgép forgalmazásának engedélyezése-, valamint az engedély módosítása iránti kérelmet 2017. április 30-ig benyújtaniuk a gyártóknak vagy a forgalmazóknak. Amennyiben ez nem történt meg, vagy elutasították a kérelmet, akkor a BFKH visszavonta a nem megfelelő pénztárgépek forgalmazási engedélyét.

Több ezer pénztárgép lehet érintett

A portál információi szerint nagyjából 230 ezer pénztárgép lehet a magyar piacon. Az összesen 86 kivont pénztárgéptípusból pedig mintegy 3-4 ezer darabot érinthet a csere, vagyis a teljes állomány körülbelül 1,5 százalékát.

Az érintett gépek átlagosan 9-10 évig üzemelnek. A most cserélendő pénztárgépek mintegy 10 éve vannak használatban. Egyébként jelenleg sokkal olcsóbban lehet pénztárgépet vásárolni mint 8-9 évvel ezelőtt, az online rendszerek bevezetésekor – írja a cikk.

Ne hagyd ki!