Belenyúl a dohánytermékek kínálatába az Európai Unió
Fotó: Shutterstock

Újabb csapás a dohányosokra

Betiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamban is jelentősen emelkedett a népszerűségük. Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért minél inkább gátolnák az Európai Unióban.


Belenyúl a dohánytermékek kínálatába az Európai Unió

Az Európai Unió 2014-ben fektette le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

Egyéb részletek

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

- idézi Lengyel Antalt, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnökét a Napi.hu.

Egészségügyi okok miatt születhetett meg a döntés

Az ízesített, hevített dohánytermékek piacról való kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelésünk megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni. Mivel tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, a dohányzást a lehető legkevésbé vonzóvá akarjuk tenni, hogy megvédjük polgáraink egészségét és életeket mentsünk. Ehhez kulcsfontosságúak a dohányfogyasztás csökkentésére irányuló erőteljesebb intézkedések, a szigorúbb végrehajtás és az új fejlesztésekkel való lépéstartás, hogy kezeljük a piacra kerülő új termékek végtelen áradatát – ami különösen fontos a fiatalabbak védelme érdekében. A megelőzés mindig jobb lesz, mint a gyógyítás

- idézi Sztella Kiriakídiszt, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztost a Tobacco Magazin.

Ne hagyd ki!