Sebészek műtenek egy embert a műtőszobában nagy teljesítményű lámpák alatt maszkban, kék orvosi köpenyben
Fotó: Shutterstock

Páciensei máján hagyta a névjegyét, örökre eltiltották a sebészt

Egy brit orvos több alkalommal is bizarr műtéteket végzett páciensein: beleírta saját monogramját betegei májába. A bíróság most örökre eltiltotta a praktizálástól.Kedves embernek tűnt

Simon Bramhall a 2010-es évek elején a birminghami Erzsébet Királynő Kórházban praktizált sebészként. Kollégái jó embernek ismerték, a véleményük azonban 2013-ban drasztikusan megváltozott. Mint kiderült, a „horrorsebész” 2013-ban több műtéte során is arra használta az argonsugaras gépet, hogy monogramját belevésse páciensei májába. Tettére egy másik sebész jött rá, amikor az egyik beteg mája nagyjából egy héttel a műtét után nem funkcionált megfelelően.

Bramhallt az eset után felfüggesztették, majd 2014-ben lemondott pozíciójáról. A brit Orvosi Törvényszéki Szolgálat tájékoztatása szerint az orvos 2017-ben bűnösnek vallotta magát. Még ebben az évben testi sértés vádjával elítélték, 10 ezer fontos pénzbírságra és közmunkára büntették.

A törvényszék 2020 decemberében felülvizsgálta az ügyet és öt hónapra eltiltotta a praktizálástól. 2021 júniusában azonban visszavonta a felfüggesztést, miután megállapította, hogy "nem áll fenn az ismétlődés veszélye”.

Még nincs vége

Bramhall ezen a ponton még nem nyugodhatott meg, ugyanis a brit Legfelsőbb Bíróság egyik bírája elutasította a felfüggesztés visszavonását, és visszadobta az ügyet az Orvosi Törvényszéki Szolgálatnak. A napokban végül megszületett a döntés, amelynek értelmében a sebészt törölték az ország egészségügyi nyilvántartásából és eltiltották a praktizálástól. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy Bramhall tettei mögött magas fokú szakmai arrogancia áll, cselekedeteivel pedig aláásta az orvosi szakma iránti közbizalmat.

Azt is megállapítitták, hogy bár tartós egészségügyi károsodás nem történt, az orvos komoly érzelmi problémákat okozott pácienseinek.

Bramhallnak 28 napja van fellebbezni a döntés ellen.

Ne hagyd ki!