Korlátozottan jelentek meg a megosztott, főként híroldalakról származó cikkek a Facebook hírfolyamában.
Új szabályok

Sokan csalódhattak péntek reggel, amikor kinyitották a Facebook oldalukat. A megosztott cikkek ugyanis korlátozottan, kép, cím és lead nélkül jelennek meg. A látszólag hibának tűnő megoldásról annyit lehet tudni, hogy néhány hónapja bevezették, és az európai felhasználókat érinti. A változtatásra az Európai Unió szerzői jogi irányelve miatt volt szükség, hogy a kiadók jobban ellenőrizhessék a tartalmaik megosztását, válaszolta a cég a Marketing Morzsák kérdésére még júniusban.

Nincs minden veszve

Az Európai Unió szerzői jogi irányelve (EUCD) értelmében az EU tagállamai szabályokat hoznak arról, hogyan jeleníthetik meg a különböző platformok – így a Facebook is – a hírcikkek előnézetét. A Facebook a továbbiakban nem mutat meg teljes link-előnézeteket, hacsak a kiadó nem teszi közzé vagy engedélyezi ezt a tartalmat a Facebookon maga. A híroldalak kiadóinak viszont lehetősége van kérni, hogy melyik megjelenítést részesítsék előnyben. Vagyis, ha azt szeretnék, hogy ha az általuk írt cikkeket mások megosztják a Facebookon, akkor a régi módon jelenjenek meg, tehát képpel, leaddel, direkt linkkel együtt.

Globális kérdés

A Facebookot sok kritika éri, hogy hasznot húz a felületén megosztott hírekből, kihasználva ezzel a rajta megjelenő híroldalakat. Ausztráliában például rá is kényszerítették őket, hogy fizessenek a híroldalaknak a bevételükből, és a franciák is terveznek hasonló lépést. Uniós szinten is felmerül a kérdés, de még nincs döntés. A Facebook most éppen az uniós szerzői jogra hivatkozva korlátozta a cikkek elérhetőségét, miközben újabb kellemetlenséget okozott a kiadóknak, felhasználóknak. A bejelentés nélküli változtatás minden bizonnyal nálunk sem fog osztatlan lelkesedés kiváltani.

The Conversation

Friss

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Hungexpo

Csendben átadták az épületet, amire a szakma már nagyon várt

Új épület nyitotta meg kapuit Budapesten.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!