Egy ember távcsővel nézi a Facebook felhasználóit egy monitoron keresztül, a távcső lencséin a Facebook logója látható
Fotó: Unsplash

Bajban a Facebook: titokban szabadon engedte arcfelismerő szoftverét?

A texasi főügyészség a napokban beperelte a Facebookot azt állítva, hogy a közösségi óriás arcfelismerő technológiájával megsértette a magánélet védelméről szóló törvényt.Irgum-burgum

A perirat szerint a Facebook biometrikus adatokat rögzített és nyert ki a felhasználók hozzájárulása nélkül az általuk feltöltött képekből, fotókból és videókból, az információkat harmadik feleknek átadta, illetve nem semmisítette meg azokat ésszerű időn belül.

Ez egy újabb példa a Big Tech megtévesztő üzleti gyakorlatára, ennek véget kell vetni. Továbbra is harcolni fogok a texasiak magánéletéért és biztonságáért

- mondta Ken Paxton főügyész.

A kereset anyagi vonzata egyelőre nem ismert. Az ügyről először a Wall Street Journal számolt be egy témában jártas személyre hivatkozva, aki azt mondta, hogy az állam több százmilliárd dolláros polgári jogi büntetést követel.

A Meta szóvivője az alábbiakat mondta a fejleményekkel kapcsolatban:

Ezek az állítások alaptalanok, és határozottan védekezni fogunk.

Rossz ómen

A Facebook tavaly novemberben jelentette be, hogy leállítja arcfelismerő rendszerét, és több mint egymilliárd felhasználó adatait kitörli adatbázisából. Lépését a technológiával kapcsolatos aggodalmakkal és a használatára vonatkozó szabályok bizonytalanságával indokolta.

A texasi főügyészség azt állítja, a Facebook „ismétlődően, nem százszor, ezerszer vagy milliószor, hanem milliárdszor” rögzítette a texasiak biometrikus azonosítóit az engedélyük nélkül.

Az államban nagyjából 20,5 millió amerikai polgár rendelkezik Facebook-fiókkal.

2020-ban a Facebook nagyon hasonló vádakkal nézett szembe Illinois államban, ami végül egy 650 millió dolláros, átszámítva nagyjából 204 milliárd forintos büntetést eredményezett a közösségi platformnak.

Ne hagyd ki!