Magyarok verték át a német államot háborús jóvátételi ügyben
Fotó: Shutterstock

Magyarok verték át a német államot háborús jóvátételi ügyben

Pénzmosás miatt ítéltek el Zalaegerszegen két nőt, aki a német államtól hamis dokumentumokkal megszerzett világháborús jóvátételi pénzeket fogadott több bankszámlára - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.


A két ügyben szinte teljesen azonos volt a bűncselekmény. Ismeretlenül maradt tettesek 2018-ban és 2019-ben kérték meg a két vádlottat, hogy saját nevükre vagy gyermekeik részére nyissanak bankszámlákat, amelyekről külföldről érkező pénzösszegeket kell majd fogadniuk és azokat készpénzben felvenni. Az egyik nő öt, míg a másik négy új bankszámlát nyitott, és ezek számát úgy adták át ismerősüknek, hogy tisztában voltak vele, azokra valamilyen büntetendő cselekményből származó pénz megszerzése miatt volt szükség.

Az ismeretlen tettesek magánszemélyek nevében nyújtottak be 2018-ban és 2019-ben jóvátételi kérelmeket a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumához. Ezek összege a második világháborúban nemzetiszocialista üldöztetésnek kitett, nem zsidó származású személyek esetében 2556 euró, akkor mintegy 830 ezer forint volt.

Csaknem egy év alatt összesen 15, többségében nem létező személy adataival, hamis dokumentumokkal igényeltek az ismeretlenek jogtalanul olyan támogatásokat, amelyekkel a német költségvetést károsították meg.

Az első ügy vádlottjának és gyermekeinek számláira összesen 7,5 millió forint érkezett meg, amelyből a nő csaknem 7,4 milliót adott át készpénzben a megbízójának és 60 ezer forintot költött magára. A második esetben a vádlott gyermekeinek számlájára összesen több mint ötmillió forintot utalt a német állam, amit a banki költségek levonása után mind átadott az ismeretlen tettesnek.


A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét ügyben már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott, miután a vádlottak elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Pénzmosás bűntette miatt az első ügy vádlottját 21 hónap, a második ügy vádlottját pedig 16 hónap börtönbüntetésre ítélte, de mindkét esetben három év próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását. (MTI)


Ne hagyd ki!