Hálapénzt elfogadó egészségügyi dolgozók buktak le
Fotó: Shutterstock

"Köszönettel" feliratú borítékokon buktak meg a hálapénzes dokik

A fővárosi rendőrök befejezték a nyomozást azzal a két főorvossal és asszisztenssel szemben, akik a megalapozott gyanú szerint 2021 nyarán több betegtől is átvettek pénzt az egyik budapesti kórházban.A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján folytatott nyomozást vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt egy budapesti kórház két főorvosa és egy asszisztense ellen.
A nyomozás adatai szerint a két orvos 2021 júniusa és augusztusa között 26 betegtől fogadott el többször hálapénzt, amelyből egyikük asszisztense is kapott.

A rendőrök az orvosi rendelőkben tartott kutatás során az íróasztal fiókokban közel kétszáz üres borítékot találtak, amelyek közül számos darabon szerepelt a „köszönettel” szó, illetve az átadó neve is.

Az egyik orvost tizennégy-rendbeli, a másikat tizenkét-rendbeli, az asszisztenst pedig hétrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ám érdemi vallomást nem tettek. A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, a keletkezett iratokat pedig átadták az illetékes ügyészségnek.

A 2021. január elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint hálapénzt adni és elfogadni egyformán bűncselekmény. A részletszabályokat „kisokos"-ban foglalta össze az orvosi kamara a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) segítségével. ITT megtalálsz minden tudnivalót.

Ne hagyd ki!