Hazai bíróság dönt a Horvátországban elítélt Mol-vezér kiadatásáról
Fotó: Shutterstock

Mi lesz a Horvátországban elítélt Mol-vezérrel?

A Mol elnök-vezérigazgatóját jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Horvátországban. A vállalat elfogadhatatlannak tartja a döntés, amit megtámad a horvát alkotmánybíróságon. De mi lesz addig Hernádi Zsolttal?


Itthon döntenek

A Fővárosi Törvényszék dönthet arról, hogy Magyarország kiadja-e Hernádi Zsoltot Horvátországnak- számolt be az RTL Klub híradója. Az eljárás korábbi szakaszában hiába adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, a kiadást megtagadták. Az ítélet szerint Hernádi Zsolt 2008-ban megvesztegette Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnököt azért, hogy a Mol átvehesse az INA olajtársaság irányítását. A Mol szerint a vádak valótlanok és a perben súlyos igazságtalanságok történtek, ezért Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul.

Így reagált a Mol

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

Az ügy folytatódik

A horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért

- írta közleményében a Mol-csoport.

Kiemelték, több mint tíz éve húzódik Horvátországban az a gazdasági érdekek által motivált tisztességtelen eljárás, amelyről 2015-ben a horvát alkotmánybíróság már kimondta: a volt miniszterelnököt súlyos jogsértések árán ítélték el. Az alkotmánybíróság akkor is több súlyos eljárási hibát jelzett, és a bírósági eljárás újrakezdésére kötelezte a Zágráb megyei bíróságot.

Mivel jelen eljárásban a tisztességes eljárás feltételeinek a minimumát sem teljesítve még súlyosabb és nyilvánvalóbb jogsértések történtek, meggyőződésünk, hogy ez az ítélet sem fogja kiállni az alkotmánybírósági kontrollt

-olvasható a közleményben.

Sérült a tisztességes eljáráshoz való jog

A Mol szerint beigazolódott a magyar Fővárosi Törvényszék 2018-as döntése, amely szerint fennáll a veszélye annak, hogy a horvátországi eljárásban során sérülni fog a tisztességes eljáráshoz való jog, és nem biztosítható az ügy pártatlan elbírálása. Emlékeztetettek: a Horvátország által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás is arra az egyértelmű következtetésre jutott, miszerint Horvátország nem tudta bebizonyítani, hogy Hernádi Zsolt megvesztegette Sanadert.

A Mol ragaszkodik a korábbi álláspontjához, határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat, és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos alaptalan vádak ellen, az elnök-vezérigazgató pedig továbbra is élvezi a Mol Nyrt. Igazgatóságának teljes bizalmát és támogatását. Jelezték: a Mol INA-val kapcsolatos stratégiája változatlan, továbbra is elkötelezett az INA legjobb érdekeit képviselő vállalatirányítás mellett.


Ne hagyd ki!