Vizsgálódik a GVH az ATV-nél, válaszolt a társaság
Fotó: Shutterstock

Az ATV reagált a Heti Napló nyereményjátékát érintő GVH vizsgálatra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ATV-vel szemben, mert a Heti Napló című műsor közönségszavazásához kapcsolódó nyereményjáték során a csatorna vélhetően megtéveszti a fogyasztókat. A társaság adminisztratív tévedésre hivatkozik reagálásában, és azt írja, a nézőket nem érte kár.A versenyfelügyeleti eljárást az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel (ATV) szemben indították, mivel a tévétársaság a "Heti Napló Sváby Andrással" című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben. A műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők SMS-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket. A tévétársaság így vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat - írták.

Az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ATV a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezzel a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított idő 3 hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A hírre az ATV a következőképpen reagált:

A Heti Napló Sváby Andrással című műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek. Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte és azt a megoldást választotta, hogy a néző a tévesen kiküldött ajándékot és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta a nyertesnek. Más jellegű működési hibáról televíziónak nincs tudomása. A csatorna reakciójában hangsúlyozza: öt éve, amióta a műsor megy, csak ez az egy panasz érkezett, ami rendezésre is került, kár nem érte a nézőket.

A GVH ennek ellenére a közönségszavazás miatt egy újabb eljárást is indított a fogyasztók megtévesztésére hivatkozással - folytatódik az ATV reakciója, amely szerint a GVH tájékoztatásában tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások kisorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek.


Az ATV hangsúlyozza: a nyereményjáték szabályait az ATV a saját honlapján közzétette, a szavazás, a sorsolás és a nyeremények kiosztása ezen szabályoknak megfelelően történik. A műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt - folytatódik a csatorna reagálása. Bízunk benne, hogy a versenyfelügyeleti eljárás eredménye is megállapítja, hogy Magyarország egyik legnézettebb tájékoztató műsorának ez a szegmense is jogszerű - zárul az ATV reakciója a GVH közleményére.

Ne hagyd ki!