Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 28 millió dollárral jutalmazta azt az informátort, aki segített feltárni a Panasonic egyik leányvállalatának piszkos ügyleteit- írja a Reuters.


A SEC nem hozta nyilvánosságra az érintett leányvállalat nevét, illetve az informátor személyazonosságát is bizalmasan kezeli. Annyit lehet tudni, hogy Christopher Connors és Andy Rickman képviseli a „súgót" A két ügyvéd megerősítette, az értékes információkért cserébe 28 millió dollár (8 milliárd forint) jutalmat kapott a védencük.

A SEC vesztegetés gyanújával indított nyomozást a Panasonic titokzatos leányvállalata ellen. Egyelőre nem lehet sokat tudni, de annyit megerősített a kormányhivatal, hogy komoly következményekre számíthat a cég.

Nem az első eset

2018-ban a Panasonic Avionics vállalat került célkeresztbe. Ekkoriban a SEC és az Igazságügyi Minisztérium pénzügyi nyilvántartások hamisításával vádolta a japán cég leányvállalatát. A vádirat szerint így akarták eltüntetni az Ázsiában tevékenykedő értékesítési ügynökeiknek kifizetett összegeket. Végül 280 millió dollárra (80 milliárd forint) büntették a vállalatot.

Működik a rendszer

Az Egyesült Államok Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelete a 2008-as gazdasági világválság után indította el az informátor programot. A civil bejelentéseknek köszönhetően már több mint 2,5 milliárd dollárnyi büntetést szabott ki a kormányhivatal.

A SEC minden segítőkész informátort jutalomban részesít. És természetesen teljes anonimitást biztosít. Az eddigi legnagyobb jutalom 114 millió dollár volt. A hivatal 2012 óta több mint 150 informátornak összesen csaknem 900 millió dollár jutalmat osztott ki.

Az óriási összegeket azzal indokolja a SEC, hogy az érintett informátor segítsége nélkül szinte lehetetlen lenne feltárni a tilosban járó vállalatok piszkos ügyleteit.

Ha te is csatlakoznál az informátorokhoz, ITT megteheted.


The Conversation

Friss

Photo by Calum Lewis on Unsplash

Célegyenesben az ezer forintos étolaj

A napraforgómag drágulása miatt szálltak el az árak. A háztartások mellett a vendéglátás is megsínyli az áremelkedést.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!