Felnyomnád a munkaadódat 8 milliárd forintért? Nem te lennél az első
Fotó:123RF

Felnyomnád jó, nagyon jó pénzért a munkaadódat? Nem te lennél az első

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 28 millió dollárral jutalmazta azt az informátort, aki segített feltárni a Panasonic egyik leányvállalatának piszkos ügyleteit- írja a Reuters.


A SEC nem hozta nyilvánosságra az érintett leányvállalat nevét, illetve az informátor személyazonosságát is bizalmasan kezeli. Annyit lehet tudni, hogy Christopher Connors és Andy Rickman képviseli a „súgót" A két ügyvéd megerősítette, az értékes információkért cserébe 28 millió dollár (8 milliárd forint) jutalmat kapott a védencük.

A SEC vesztegetés gyanújával indított nyomozást a Panasonic titokzatos leányvállalata ellen. Egyelőre nem lehet sokat tudni, de annyit megerősített a kormányhivatal, hogy komoly következményekre számíthat a cég.

Nem az első eset

2018-ban a Panasonic Avionics vállalat került célkeresztbe. Ekkoriban a SEC és az Igazságügyi Minisztérium pénzügyi nyilvántartások hamisításával vádolta a japán cég leányvállalatát. A vádirat szerint így akarták eltüntetni az Ázsiában tevékenykedő értékesítési ügynökeiknek kifizetett összegeket. Végül 280 millió dollárra (80 milliárd forint) büntették a vállalatot.

Működik a rendszer

Az Egyesült Államok Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelete a 2008-as gazdasági világválság után indította el az informátor programot. A civil bejelentéseknek köszönhetően már több mint 2,5 milliárd dollárnyi büntetést szabott ki a kormányhivatal.

A SEC minden segítőkész informátort jutalomban részesít. És természetesen teljes anonimitást biztosít. Az eddigi legnagyobb jutalom 114 millió dollár volt. A hivatal 2012 óta több mint 150 informátornak összesen csaknem 900 millió dollár jutalmat osztott ki.

Az óriási összegeket azzal indokolja a SEC, hogy az érintett informátor segítsége nélkül szinte lehetetlen lenne feltárni a tilosban járó vállalatok piszkos ügyleteit.

Ha te is csatlakoznál az informátorokhoz, ITT megteheted.


Ne hagyd ki!