Az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen
Fotó: Shutterstock

Elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

Amint arra számítani lehetett, az Európai Bizottság megvárta a magyarországi parlamenti választásokat az eljárás elindításával. A Bizottság elnöke a döntést azzal indokolta az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy Magyarországon veszélyben érzik az uniós források felhasználását.


A közvetlen, fontos előzmények

Az Európai Unió Bírósága februárban elutasította azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. Az ítélet első számú következménye az volt, hogy életbe léphetett az a rendelet, amely a jogállamiság feltételeinek teljesüléséhez köti az uniós források kifizetését. A bíróság ugyanis a kereseteket elutasítva kimondta: a mechanizmust megfelelő jogalappal fogadták el, az összeegyeztethető az uniós alapszerződés 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.

Az ítélet kimondta: a rendelet szerinti eljárás csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban sérült a jogállamiság, hanem mindenekelőtt azt, hogy ez közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek a kockázata komolyan fennáll. A rendelet alapján hozható intézkedések kizárólag az uniós költségvetéssel összefüggésben hozhatók meg, és azzal nem a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálása a cél. Most ez az eljárás indult meg Magyarország ellen.

Mi jön ezután?

Az eljárás a megkezdésétől számítva alapesetben 7-9 hónapig tart, így leghamarabb tél körül juthatnánk el odáig, hogy a Bizottság által javasolt szankciókról a tagállamokat tömörítő Tanácsban minősített többséggel szavazzanak. Addig viszont lenne lehetőség arra, hogy a magyar kormány a Bizottsággal megállapodva leállítsa a szankció felé haladó eljárást, és így megteremtse a lehetőségét annak, hogy a helyreállítási programot, illetve a 2021-2027-es felzárkóztatási programjainkat mielőbb elfogadja a Bizottság, továbbá a 2014-2020-as ciklusból még folyósítás előtt álló mintegy 6 milliárd eurót továbbra is zavartalanul folyósítsa.

Íg reagált a tőzsde és a forint

A hírre, hogy az EU elindította a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, nagyot esett a forint, illetve lejtmenetbe fordult a magyar tőzsde is, elsősorban az OTP-t adják a befektetők.

Ne hagyd ki!