Akciós Mountain Dew üdítők sorakoznak egy áruházi polcon
Fotó: Shutterstock

Féldolláros lopásért 7 év börtön? Még jó, hogy megúszta

A visszaeső Joseph Sobolewski-t hét évnyi börtönbüntetés fenyegette, mert vélhetően félreértett egy áruházi akciót, amelynek következtében néhány centtel kevesebbet fizetett egy akciós Mountain Dew üdítőért. A vádlottat a napokban végül felmentették.


Garasos vádak

A pennsylvaniai Perry County bíróságra benyújtott periratból kiderült, hogy a vádlott augusztusban az államban található Duncannon városában besétált egy boltba, ahol egy akcióban kettő Mountain Dew üdítőhöz lehetett hozzájutni mindössze három dollárért. Sobolewski azt a következtetést vonta le, hogy egy üdítő 1,5 dollárba kerül, ezért felkapott egy üveg Mountain Dew-t, letette a pultra a pénzt, majd távozott. Az ajánlat viszont csak két üveg vásárlására vonatkozott, ami azt jelenti, hogy a vádlott kevesebbet fizetett a termékért. A rendőrök nem sokkal később megtalálták, és bűncselekmény vádjával letartóztatták. A bíróság 50 ezer dollárban, azaz nagyjából 15,5 millió forintban határozta meg az óvadékot. Végül hét börtönben töltött nap után ügyvédje közbenjárásával szabad lábra helyezték.

Többszörös visszaeső

Sobolewski a nevetséges összeg ellenére komoly bajba került, ugyanis az elmúlt 10 évben már kétszer megvádolták lopással. Egyszer azért, mert fizetés nélkül elhajtott egy benzinkútról, a másik alkalommal pedig egy pár cipőt tulajdonított el. A pennsylvaniai állam három csapás törvényének értelmében azonban a harmadik, bizonyítható lopás a károkozás mértékétől függetlenül már súlyosabb bűncselekménynek minősül, amiért akár hét év börtön is kiszabható. A bíróság végül ejtette a vádakat a férfi ellen, aki elmondta, hogy véleménye szerint egyenlőtlen bánásmódban volt része a korábbi bűntettei miatt.

Sobolewski nyár elején egy másik államban, North Carolina-ban is bajba került, ahol a bűnüldöző szervek gyanúja szerint feleségével arra készült, hogy egy helyi kiskereskedelmi üzlet előcsarnokából különböző tárgyakat tulajdonítson el. Letartóztatták, 2000 dolláros óvadékért cserébe elengedték, viszont jelentkeznie kellett egy rehabilitációs programba. Úgy tűnik, nem sikerült túl jól a „terápia".

Ne hagyd ki!