Az amerikai Theranos egészségügyi technológiai vállalat egykori vezérigazgatója ellen komoly szövetségi nyomozás zajlik. A vád a befektetők, a betegek és az orvosok megtévesztése. A rajongói mégis milliókat költenek arra, hogy biztosítsák a támogatásukról- írja a CNBC.


Ha a bíróság jogosnak ítéli a vádakat, a fiatal nőre akár 20 év börtönt is kiszabhat. A tárgyalások augusztusban kezdődnek, és 13 hetet kell majd várni a végkifejletre. Na de mit követhetett el Elizabeth Holmes, a Szilícium-völgy egykori üdvöskéje? Vállalata, a Theranos orvostechnológiai eszközöket és innovatív megoldásokat értékesített az orvosoknak és a betegeknek. A cég akkor került rivaldafénybe, amikor egy olyan vérteszttel rukkolt elő, amilyenre korábban még soha nem volt példa. Azt állította, hogy a tűpontos vérvizsgálatok néhány csepp vérből szélsebesen elkészíthetők egy automatizált készülék segítségével. Végül kiderült, hogy az egész egy nagy kamu. Érdemes megjegyezni, hogy Holmes 19 évesen alapította a Theranos-t, amely az évek során 700 millió dollárnyi tőkét vont be kockázati tőkebefektetőktől. Sokan példaképként tekintettek rá. Az üzletasszony vagyonát fénykorában 4,5 milliárd dollárra becsülték, ami az említett fiaskó következtében közel nullára csökkent. A szebb napokat megélt üzletasszony népszerűsége mégis nagyobb, mint valaha.

Csodálják az üzletasszonyt

Az olyan online webáruházak platformjait, mint az ebay, az Etsy, a Poshmark és a Redbubble az elmúlt hónapokban teljesen ellepték az Elizabeth Holms-szal és a Theranos-szal kapcsolatos termékek. A látogatók rengeteg ajándéktárgyat vásárolnak. A leleményes eladók szinte mindenre rányomták Holmes és a Theranos nevét, a bögréktől kezdve a pólókon át egészen a zuhanyfüggönyökig. Sőt, olyan is volt, aki 17 ezer dollárt fizetett egy eredeti, Theranos laborköpenyért. Ez átszámítva nagyjából 5 millió forint. Nem rossz egy köpenyért. Ráadásul ahogy közeledik a tárgyalás kezdete, úgy növekszik a vásárlók száma is. A közösségi média felületeket ellepték az üzletasszonyt méltató posztok.

Az egyik eladó, Mark Macias szerint semmi meglepő nincs a jelenségben. Súlyos vádak ide vagy oda, Holmes elképesztően inspiráló ember. Egykor ő volt a világ legfiatalabb nője, aki elérte a dollármilliárdos vagyont. Ráadásul saját maga épített fel egy egész birodalmat.

Egy másik eladó azt is elmondta, hogy a „Korai Theranos befektető" feliratú bögréjéből már több mint 200 darabot eladott, és február óta kiemelkedő a kereslet a hasonló termékei iránt.

Az MSNBC rovatvezetője, James Surowiecki is kommentálta az eseményeket. Szerinte az üzleti sikerei és bukása ellenére egy dolog a mai napig biztos: Elizabeth Holmes lenyűgözi az embereket.

Elizabeth Holmes visszautasítja a vádakat, ártatlannak tartja magát. A végső szót a bíróság mondja ki.

The Conversation

Friss

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!