A francia versenyhivatal 500 millió euróra, azaz több mint 177 milliárd forintra büntette a Google-t. A hivatal szerint a tech-cég nem tett eleget annak a korábbi határozatnak, amely szerint kárpótolnia kellett volna több hírszolgáltatót is.


A francia monopóliumellenes hatóság korábban arra kötelezte a Google-t, hogy folytasson tárgyalásokat azokkal a hírszolgáltató vállalatokkal, amelyek anyagait a cég újra publikálta. A hatóság szerint a Google ezzel megkárosította az érintett vállalatokat, amelyek így kárpótlásra jogosultak. A versenyhivatal most arra jutott, a Google nem tett ennek eleget, így 500 millió euróra büntette. A vállalat most két hónapot kapott arra, hogy pótolja az elmaradását a hírszolgáltatókkal. Ha ez nem valósul meg, akkor büntetés naponta 900 ezer euróval fog gyarapodni. A Google csalódottságát fejezte ki a döntés kapcsán, mondván, hogy mindent megtett azért, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytasson az érintett vállalatokkal.

Az egész ügy 2019-ben indult, amikor Franciaország egy olyan törvényt fogadott el, amely a hírszolgáltatók javát szolgálta. Ennek értelmében a Google köteles kompenzációt fizetni azoknak a vállalatoknak, amelyek híreit megjelenítette a platformjain. A Google válaszul minden felületén letiltotta az összes uniós tartalmat Franciaországban, és csak azokat jelenítette meg, amelyek tulajdonosai beleegyeztek, hogy ingyen használhassa azokat a Google. Ennek következtében két hírszolgáltató felnyomta a Google-t a hatóságnál arra hivatkozva, hogy a cég visszaélt a piaci hatalmával. A versenyhatóság végül a hírszolgáltatók javára döntött.

Van mire nézni

Nem ez volt az első eset, hogy a Google-nek meggyűlt a baja az európai törvényekkel.

2017-ben volt az első jelentősebb eset, amikor az EU 2,42 milliárd euróra büntette a keresőóriást, mert akadályozta a vásárlási lehetőségeket összehasonlító rivális cégek működését.

Az eddigi legnagyobb büntetést is az uniónak köszönheti a cég. 2018-ban 4,34 milliárd euróra büntették a Google-t. Kiderült, hogy arra használta az Android operációs rendszerét, hogy blokkolja a rivális vállalatokat. Ugyancsak az EU 2019-ben 1,49 milliárd euró befizetésére kötelezte a vállalatot, amikor letiltotta a rivális keresőmotor-alapú hirdetési szolgáltatókat a platformjáról.

A franciákkal sem ez az első konfliktusa a cégnek. A versenyhatóság alig egy hónapja 220 millió euróra büntette a vállalatot, mert visszaélt a reklámpiac felett gyakorolt hatalmával. A Google idén februárban is kapott egy 1,1 millió eurós taslit a franciáktól, mert félrevezette a felhasználókat a turisztikai célpontok értékeléseivel.

The Conversation

Friss

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Oroszország ismét nekiment a Google-nek, felkészül a Twitter és a Facebook

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor hárommillió rubelre, azaz nagyjából 12,3 millió forintra büntette a Google-t személyes adatkezelésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!