A dél-koreai SK Broadband internetszolgáltató beperelte a Netflix-et, hogy fizesse ki a kirobbanóan népszerű sorozata miatt megnövekedett forgalommal járó költségeit- közölte az SK szóvivője.A siker átka

Az SK azután nyújtotta be a periratot, hogy a szöuli bíróság jelezte a Netflix-nek, hogy egy bizonyos összegű kárpótlást illene adnia az internetszolgáltatónak a hálózathasználatért. A Netflix az üggyel kapcsolatos közleményében azt írta, hogy felülvizsgálja az SK Broadband állításait és kérelmét, valamint olyan együttműködésre törekszik a szolgáltatóval, amelyben az előfizetők érdekei nem sérülnek. A megnövekedett forgalom és így az SK hálózatainak brutális terheltsége egyebek között a Squid Game című sorozatnak köszönhető.

Jogos kérelmek?

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a koreai piacon a YouTube után a Netflix generálja a legnagyobb mennyiségű adatforgalmat, viszont a két éllovas semmilyen hálózathasználati díjat nem fizet. Rajtuk kívül minden tartalomszolgáltató, egyebek között az Amazon, az Apple és a Facebook is kiveszi a részét a hálózat fenntartásának költségeiből. Az elmúlt időszakban több dél-koreai törvényhozó is felszólalt azon tartalomszolgáltatók ellen, amelyek nem fizetnek a hálózathasználatért annak ellenére, hogy kiugróan magas forgalmat generálnak.

A Netflix adatforgalma az SK hálózatain 2018 májusa óta a huszonnégyszeresére nőtt, így a szolgáltatónak már másodpercenként 1,2 billió bitet kell feldolgoznia a streamingszolgáltató jóvoltából. Ez javarészt az olyan koreai sikersorozatoknak köszönhető, mint a Squid Game vagy a D.P.

Az SK három éve próbálja fizetésre bírni a Netflix-et, eddig sikertelenül. Persze az amerikai vállalat sem hagyja magát, kijelentette, hogy a cég felelőssége a tartalomgyártásnál, valamint annak elérhetővé tételénél véget ér. A Netflix állítása szerint az internetszolgáltató többletköltségei az internethasználókkal szembeni szerződéses kötelezettségeinek teljesítése során merültek fel, és az internetes világban az adatszállítás "elvileg ingyenes"- derült ki a bírósági dokumentumokból. A szöuli Központi Kerületi Bíróság azonban júniusban elutasította a Netflix érveit.

Valamit valamiért

Az SK becslései szerint csak 2020-ban 27,2 milliárd koreai vont (hétmilliárd forint) kellet volna fizetnie a Netflix-nek. A Netflix szerdai közleményében kifejtette, hogy a 770 milliárd vont (200 milliárd forint) is meghaladó befektetéseinek köszönhetően több mint 16 ezer munkahelyet teremtett az országban, amelyek több mint 5,6 billió vonnal (1 456 milliárd forint) gyarapították Dél-Korea gazdaságát.

A tárgyalás decemberben folytatódik.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!