A Microsoft elbukta az utolsó JEDI megbízatást

A Pentagon visszavonta a JEDI megbízatást a Microsoft-tól, így az Amazon ismét ringbe szállhat a védelmi minisztérium több milliárd dolláros fejlesztési projektjéért. Ez a JEDI nem az a jedi.A Pentagon néhány évvel ezelőtt kiírt egy pályázatot a számítógépes hálózatainak fejlesztésére. A 10 milliárd dolláros, JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) névre keresztelt projektet 2019-ben a Microsoft nyerte meg. A Microsoft vállalta, hogy a Pentagon korosodó informatikai rendszerét egy modern, felhőalapú infrastruktúrával korszerűsíti, amely alkalmas a szigorúan titkos információk megfelelő tárolására. A Microsoft az ajánlatát egy mesterséges intelligencia alapú, kifejezetten a katonaság számára fejlesztett elemzőszoftverrel erősítette volna. Azért írunk erről feltételes módban, mert a Pentagon úgy döntött, elkaszálja a projektet, részben az Amazon miatt.

Az erő az Amazonnal van

Amikor 2019-ben kiderült, hogy a Microsoft nyerte meg a JEDI-t, az Amazon azonnal jogi útra terelte az ügyet. Azzal vádolta a Pentagont, hogy politikai okok miatt döntött a Microsoft javára. Hogy tisztán lássuk a képet, az akkori elnök, Donald Trump -finoman fogalmazva- nem igazán kedvelte sem az Amazont, sem Jeff Bezost. Trump rengeteg kritikával illette az Amazon adóelkerülő módszereit, Jeff Bezost pedig számtalan alkalommal vegzálta a Twitteren. Az Amazon válastul azzal vádolta Donald Trumpot, hogy jogellenesen befolyásolta a Pentagon döntését. A jogi hercehurca miatt a JEDI azóta sem lépett érvénybe, és az helyzet, hogy már nem is fog.

A Pentagon ugyanis bejelentette, addig húzódott az ügy, hogy a JEDI tervezete időközben elavult. Ez érthető, hiszen két év alatt is rengeteget fejlődött az informatika, így badarság lenne 10 milliárd dollárt kiadni egy olyan technológiára, amelynél már korszerűbb megoldások is léteznek. A Pentagon ezzel indokolta a döntését, de sokak szerint az Amazon nyomására vonta vissza a tervezetet.

Amikor a JEDI-t kiírták, az egész szakma számára világos volt, hogy egyedül a Microsoft és az Amazon szállhat ringbe a projektért, más vállalatoknak nincs meg a kellő technológiai fejlettségük. Viszont a szakértők az Amazont látták befutónak, hiszen a felhőalapú megoldásokban jelenleg nincs párja a vállalatnak. Éppen ezért nem alaptalan az Amazon gyanúja, hogy a Fehér Ház állt a 2019-es döntés hátterében.

A Pentagon a döntésével egyidőben bejelentette, hogy hamarosan egy új pályázatot ír ki Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) néven. Ez is egy többmilliárd dolláros, öt évre szóló megbízatás lesz. Kérdés, ha ismét a Microsoft nyer, vajon mivel fog előállni az Amazon?

The Conversation

Ne hagyd ki!