Azt mondják, jobb később, mint soha…
Fotó: Shutterstock

10 év után ítélték el a Google-t technológialopás miatt

Nagyjából egy évtizede perelte be szabadalombitorlásért a Sonos a Google-t. Ítélet csak a napokban született. A bíróság inkább a Sonosnak kedvezett az ügyben. Jelentős pénzbírságot kapott a keresőóriás.


Jelentős pénzbüntetést kapott a Google

Az audiotermékeket gyártó Sonos 2013-ban perelte be a Google-t a többszobás technológiájának az ellopása vádjával. Viszont azóta egyre több követelése lett a Sonosnak.

A többszobás audió technológia segítségével - némileg leegyszerűsítve - a megfelelő eszközök beiktatásával egy lakás több szobájában hallgatható zene, akár különböző dalok is, ugyanazzal az alkalmazással, jellemzően vezeték nélküli technológiával.

Nagyjából egy évtized után a napokban hozott döntést az ügyben a San Franciscó-i bíróság, ami inkább a Sonos-nak kedvezett. Kijelentették, a Google-nek 32,5 millió dollárt kell fizetnie két szabadalom ellopása miatt (összesen több mint 11 milliárd forintot). A másik szóban forgó technológia az okostelefonok más eszközök vezérlésére való használatát érinti.

A Google és a Sonos reakciója az ítéletre

A döntés után a Google kijelentette, csak „néhány nagyon specifikus, nem általánosan használt funkcióról” volt szó.

Mindig is függetlenül fejlesztettük a technológiát, és ötleteink érdemei alapján versenyeztünk. Fontolgatjuk a következő lépéseket

- idézi a keresőóriást a HVG.

A Sonos megköszönte a bíróságnak a döntést, azonban kifejtette, szerintük kettőnél több technológiát lopott el tőlük a Google.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a Google több mint 200 Sonos-szabadalmat sért meg, és a portfóliónk egyik fontos darabján alapuló mai kártérítési díj demonstrálja szellemi tulajdonunk kivételes értékét

- idézi a Sonos közleményét az Apple Insider.

Felhasználói fiókokat fog törölni a Google

A napokban beszámoltunk egy másik fontos hírről is a Google-lel kapcsolatban: korábbiaktól eltérően a jövőben törölni fogja az inaktív felhasználói fiókokat és azok tartalmát (tehát például az e-maileket, a fotókat és egyéb dokumentumokat is) a Google. Ezt akkor teszi meg, ha két éven keresztül nem észlel aktivitást egy felhasználónál.

A cég blogbejegyzése szerint az intézkedés célja a kiberbiztonság növelése. Az elhanyagolt fiókoknál nagyobb az esély arra, hogy kompromittálódnak, különösen ha a tulajdonos nem állított be kétlépcsős azonosítást, esetleg újrahasznált jelszavakat használ. Amennyiben a támadók hozzáférnek egy fiókhoz, azt spamelésre és személyazonosság-lopásra is használhatják. Emellett a régi fiókok törlése és a felszabaduló tárhelyek segítenek csökkenteni a cég költségeit is.

A bejelentés csak az egyéni felhasználókra vonatkozik, az előfizetőik és az üzleti partnereik nem érintettek. A Google megjegyzi, egy fiók megtartásához a jövőben annyi kell, hogy kétévente legalább egyszer bejelentkezzen a birtokosa, és csináljon is benne valamit. Például olvasson vagy küldjön el egy levelet, esetleg használja a Google Drive-ot vagy a keresőt.

Ne hagyd ki!