Bezárt a számlagyár
Fotó: Shutterstock

Bezárt a számlagyár, 9 vádlott már alkut kötött

Vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség egy bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben 63 vádlottal szemben - közölte a vármegyei főügyészség.


Az önálló irodát működtető, több mint 50 gazdasági társaságot irányító számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A cégvezetőkből, könyvelőből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezet 2018 és 2021 között egy szolnoki férfi irányításával "számlagyárként" a bruttó számlaérték 8-10 százaléka ellenében fiktív költségszámlákat biztosított tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodók és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyek részére.

A "szolgáltatást" igénybe vevő vállalkozások a fiktív számlák áfatartalmával adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették, míg az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylése során használták fel a hamis bizonylatokat. A felépített számlalánc célja az volt, hogy a "megrendelők" felé fiktív számlákat kibocsátó cégek jogkövető magatartás látszatát keltve, benyújtott adóbevallásukban a látszólag keletkező áfafizetési kötelezettségüket minimalizálják a láncolat részét képező, annak különböző szintjén álló társaságok közbeiktatásával. Ezek a társaságok egymás részére szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítésigazolásokat állítottak ki, és ezt leplező pénzintézeti átutalásokat teljesítettek.

A vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség a vádemelést megelőzően 9 vádlottal egyezséget kötött az ügyben. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.


Ne hagyd ki!