Egy San Francisco-i szövetségi bíró óriási kártérítési kötelezettséget rótt ki a Tesla-ra, amiért a vállalat nem tett megfelelő lépéseket az egyik afroamerikai munkavállalójának védelme érdekében-írja a Wall Street Journal.Középkori viselkedés

A Journal tájékoztatása szerint Owen Diaz 2015 és 2016 között, szerződéses munkavállalóként dolgozott a Tesla fremonti gyárában. A vádiratból kiderült, hogy a gyári munkások rendszeresen rasszista megjegyzéseket tettek a liftkezelőként dolgozó Diaz-ra, illetve az illemhely falára is hasonlóan sértő graffitiket fújtak fel. A Tesla a hivatalos honlapján is beszámolt az esetről, amely szerint Diaz háromszor is felkereste az illetékes vezetőket, akik azt állítják, minden esetben megtették a szükséges lépéseket. A szövetségi bíró más véleményen van. Az ítéletében kimondta, a Tesla nem megfelelően járt el Diaz védelmében, és összesen 136,9 millió dolláros, átszámítva nagyjából 42 milliárd forintos kártérítésre kötelezte Elon Musk vállalatát.

Elismerő védekezés

Bár meggyőződésünk, hogy ezek a tények nem igazolják a San Francisco-i bíró ítéletét, de elismerjük, hogy 2015-ben és 2016-ban nem voltunk tökéletesek.

-olvasható a Tesla közleményében.A vállalat blogbejegyzéséből az is kiderült, hogy az incidensek után változtatásokat hajtott végre a fremonti gyárban, egyebek között olyan csapatokat hozott létre, amelyek a munkavállalói panaszok kivizsgálására és az alkalmazottak egyenlő esélyeinek biztosítására specializálódtak.

Tovább rontja a Tesla helyzetét, hogy a tárgyalás megkezdése előtt William Orrick elnökbíró elutasította azon törekvéseit, hogy kizárjon egy esküdtet az esküdtszékből. A bíró szerint a cég kérelme faji indíttatású és „szándékosan megkülönböztető" volt.

Tavaly az elektromos autógyártó az első amerikai sokszínűségi jelentésében nyilvánosságra hozta, hogy az egyesült államokbeli vezető tisztségviselőinek mindössze négy, az országban dolgozó teljes munkaválallóinak pedig tíz százaléka afroamerikai.

Van mihez nyúlni

Egy vállalatnak sem jön jól egy ilyen kényes és költséges ügy, de valószínűleg nem okoz komolyabb problémát a cégnek a kártérítés kifizetése. Elon Musk vállalata 241 300 elektromos járművet értékesített az idei harmadik negyedévben, ami 73 százalékos növekedést jelent a tavalyi, azonos időszakhoz képest. A cég történetének legjobb negyedéves teljesítményéről számolt be júniusban, viszont a júliustól szeptemberig tartó időszakban 20 százalékkal felülmúlta az említett periódust, így új rekord született. A Tesla zsinórban a hatodik nyereséges pénzügyi időszakát zárta le.

A legkelendőbbek a Model 3 és a Model Y járművek voltak összesen 232 025 eladott példánnyal, míg a Model S és a Model X típusokból 9275 darab talált új gazdára. A termelési volumen 15 százalékkal, 237 823 gépjárműre nőtt az előző időszakhoz képest.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!