Elon Musk Twitter dollárbankjegyek
Fotó: Shutterstock

Sokba fájhat Musknak, hogy kisétált a Twitter-egyezségből

Elon Musknak akár több tízmilliárd dollárjába is kerülhet, hogy elállt a Twitter vételétől.

A New York University professzora, Scott Galloway azt mondta: az, hogy az ügy bíróságra kerül, elkerülhetetlen, Musk ottani győzelme pedig valószerűtlen.

28 milliárd

Galloway a Pivot Podcastnek kifejtette: Musk a végén kénytelen lehet kifizetni a különbözetet az általa ajánlott 44 milliárd dollár, és a Twitter mai értéke között, ami körülbelül 28 milliárd dollár.

Musk 1 milliárd dolláros büntetéssel nézhet szembe amiatt, hogy elállt a vételtől, de miután a Twitter elnöke mindenre kiterjedő jogi eljárást helyezett kilátásba, a büntetési tétel most már vita tárgya.

17 milliárddal tartozik a részvényeseknek, és a Twitter árfolyama tovább eshet. Musk akár 20 milliárd dolláros mínuszra is számíthat a bírósági tárgyalás végén

– mondta Galloway.

Hozzátette,

bárki, aki 80 fölötti IQ-val rendelkezik, szólhatott volna neki, hogy ennek semmi értelme.

Ürügy

Musk ügyvédei egy, a Twitterhez intézett levélben azt állították, hogy a cég megsértette a megállapodást, mert nem közölte pontosan a platformon lévő álfelhasználók számát.

Galloway szerint ugyanakkor ez Musk számára nem igazolja az egyezség figyelmen kívül hagyását.

Úgy fogalmazott: Musk kötelezettségvállalása, miszerint 54,20 dollárt fizet részvényenként, egy „mániákus hónapjában” született. Mostanra azonban a vagyona 40 százalékot zsugorodott, mert esett a Tesla-részvények értéke, és az álfelhasználók számát csak ürügyként használja.

Musk vagyona 65 milliárd dollárral csökkent, mióta bejelentette a Twitter felvásárlását áprilisban. A Tesla-részvények értéke körülbelül negyedével csökkent ez idő alatt.

Szakértők korábban azt mondták az Insidernek, hogy a Twitter javára dőlhet a mérleg ebben a vitában, de sokkal valószínűbb, hogy a cég beleegyezik egy alacsonyabb vételárba Muskkal.

A Twitternél úgy gondolhatják, jó esélyük van a bíróságon, de elképzelhető, hogy inkább véget akarnak vetni a bizonytalanságnak

– mondta Chester Spatt a Carnegie Mellon egyetemről.

A Twitter mindenesetre a világ egyik legjobb ügyvédi cégét, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz-t szerződtette a várható bírósági hercehurcára.


Ne hagyd ki!