A Megyeri csárda esete az adóhatósággal tanulságos, de a hasonló helyzetekre van megoldás.


Hiába igényelt és kapott állami bértámogatást a Megyeri csárda, az adóhatóság a beérkezett összeget elvitte a cég korábbi járuléktartozásai miatt.

A vendéglátóhely tulajdonosa a Blikknek elismerte, hogy voltak elmaradási a járvány miatt, de a döntést igazságtalannak tartja, mert szerinte ezt a támogatási formát arra találták ki, hogy a bevétel nélkül maradt dolgozókat és családjukat megsegítse az állam.

A szakértő és adóhatóság vitája

A lapnak nyilatkozó adószakértő, Angyal József szerint az adóhatóság hibázott, mert még egy végrehajtási eljárásban is külön alszámlára különítik el a dolgozók bérét. A társaság tartozásai pedig nem veszélyeztethetik a munkatársak kifizetését. Az állam egyértelmű szándéka a célzott támogatással az, hogy megtartsák a munkahelyeket, ne küldjék el a dolgozókat.

Ha úgy tetszik, a NAV ezzel a lépésével szembemegy a politikai akarattal, hiszen ezzel éppen arra kényszeríti a munkáltatót, hogy bocsássa el a dolgozóit

– tette hozzá a szakértő.

A NAV a törvényi tiltás miatt konkrét adózóra vonatkozó információt nem adhat ki, azt azonban általánosságban közölte: az államháztartásról szóló törvény írja elő, hogy ha egy cég vagy magánszemély költségvetési támogatást kap, de van köztartozása, akkor a támogatást a kincstár visszatartja, és az adóhatóság bevételi számláján jóváírja.

A hasonló helyzetekre azonban van megoldás. Ha valaki nem tudja határidőre befizetni a közterheket, akkor részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól – idézi a hvg.hu az adóhatóság válaszát. (Képünk illusztráció)


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!