Látótávon belülre került a 200 ezer forintos minimálbér
Fotó:123RF

Látótávolságon belülre került a 200 ezer forintos minimálbér

Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről – mondta a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.


Bár a kormányfő a nemzeti konzultáció eredményeitől tette függővé a jövő évi minimálbér-emelést, minden esély megvan rá, hogy a legkisebb kötelező munkabér 2022-ben elérje a bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig a bruttó 260 ezer forintot. Ehhez azonban a kamara és a kormány is mindenképpen csökkenteni szeretné a vállalkozások terheit.

Perlusz László a várható adócsökkentés mértékéről nem kívánt részletekbe bocsátkozni, főleg azért sem, mert a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még nem hívták össze, arra viszont emlékeztetett, hogy a 2016-ban kötött bérmegállapodás alapján 2017-ben a 15, illetve 25 százalékkal emelkedett a két legkisebb munkabér, cserében 5 százalékkal csökkentette a kormány a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Ezúttal is hasonló mértékű adócsökkentésre lesz szükség ahhoz, hogy a legkisebb cégek is ki tudják gazdálkodni a 200 ezres minimálbért és a 260 ezres garantált bérminimumot, mindkettő az ideihez képest 19 százalékkal lenne magasabb

-mondta a lapnak a főtitkár.

Még az idei megállapodás sem teljes

A VOSZ főtitkára szerint azért is fontos lenne a megállapodás, mert az egész bérskálát tolná maga előtt, így teljesen reálisnak tartja, hogy visszatér a korábbi két számjegyű bérdinamika.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke sürgette a VKF összehívását, ami azért is lenne indokolt, mert nem csak a jövő évi, hanem még az idei megállapodás sincs teljesen lezárva. Korábban ugyanis abban egyeztek meg a felek, hogy a nyár folyamán ismét leülnek tárgyalni és ha teljesül a várt 6 százalékos reálbér emelkedés, akkor a szociális hozzájárulási adó csökkentésével az idei minimálbér az év második felében tovább nőne.


Ne hagyd ki!