Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről – mondta a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.


Bár a kormányfő a nemzeti konzultáció eredményeitől tette függővé a jövő évi minimálbér-emelést, minden esély megvan rá, hogy a legkisebb kötelező munkabér 2022-ben elérje a bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig a bruttó 260 ezer forintot. Ehhez azonban a kamara és a kormány is mindenképpen csökkenteni szeretné a vállalkozások terheit.

Perlusz László a várható adócsökkentés mértékéről nem kívánt részletekbe bocsátkozni, főleg azért sem, mert a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még nem hívták össze, arra viszont emlékeztetett, hogy a 2016-ban kötött bérmegállapodás alapján 2017-ben a 15, illetve 25 százalékkal emelkedett a két legkisebb munkabér, cserében 5 százalékkal csökkentette a kormány a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Ezúttal is hasonló mértékű adócsökkentésre lesz szükség ahhoz, hogy a legkisebb cégek is ki tudják gazdálkodni a 200 ezres minimálbért és a 260 ezres garantált bérminimumot, mindkettő az ideihez képest 19 százalékkal lenne magasabb

-mondta a lapnak a főtitkár.

Még az idei megállapodás sem teljes

A VOSZ főtitkára szerint azért is fontos lenne a megállapodás, mert az egész bérskálát tolná maga előtt, így teljesen reálisnak tartja, hogy visszatér a korábbi két számjegyű bérdinamika.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke sürgette a VKF összehívását, ami azért is lenne indokolt, mert nem csak a jövő évi, hanem még az idei megállapodás sincs teljesen lezárva. Korábban ugyanis abban egyeztek meg a felek, hogy a nyár folyamán ismét leülnek tárgyalni és ha teljesül a várt 6 százalékos reálbér emelkedés, akkor a szociális hozzájárulási adó csökkentésével az idei minimálbér az év második felében tovább nőne.


The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!