Zaklatási botrány az Alibabánál: menesztették a gyanúba keveredett vezetőt

Itatta, csókolgatta az ügyfele, a főnökei állásába került a zaklatás

Az Alibaba vezérigazgatója, Daniel Zhang bejelentette, a zaklatással vádolt vezető mellett két másik, az ügyben szintén érintett topmenedzser is elhagyta a céget – írja a BBC.Óriási botrány tört ki a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi vállalatánál, az Alibabánál. Az egyik alkalmazott szexuális zaklatással vádolta meg a vezetőjét, akit a cég nemrégiben menesztett. Daniel Zhang mindenkit biztosított arról, hogy a gyanúba keveredett vezető tisztségviselőt a vállalat soha többé nem fogja alkalmazni. Továbbá elmondta, hogy az Alibaba együttműködik a rendőrséggel, illetve minden segítséget megad az alkalmazottjának, hogy fel tudja dolgozni a történteket.

Megrázó vallomás

Az Alibaba dolgozója egy 11 oldalas dokumentumban fejtette ki a vele történteket. Története viharként söpört végig Kína népszerű közösségi média platformján, a Weibo-n. A dokumentumból kiderült, a nőt a menedzsere arra kényszerítette, hogy kísérje el egy üzleti útra, hogy találkozzon egy ügyféllel. A találkozón több, magas beosztású vezető is részt vett. A nő állítása szerint vezetői arra kényszerítették, hogy alkoholos italokat fogyasszon. A nő kifejtette, hogy a július 27-i estén az ügyfél az akarata ellenére többször is megcsókolta. Ezek után felidézte, ahogy másnap felkelt a saját hotelszobájában, úgy, hogy a ruhái nem voltak rajta, és semmire sem emlékezett az előző estéből. A hölgy elkérte a biztonsági felvételeket, amelyeken tisztán látszik, hogy a menedzsere az este folyamán négyszer is bement a szobájába.

Miután visszatért a Hangcsou-i „főhadiszállásra", jelezte a történteket az emberei erőforrások részlegének, és követelte, hogy rúgják ki az erőszaktevőt. A nő elmondta, hogy a HR fogadta a panaszát, de az ügynek semmilyen következménye nem lett.

A vezérigazgató hozzátette, a nemi erőszakkal vádolt vezető elismerte, hogy „történtek intim cselekmények, amíg a nő részeg volt".

Kirúgjuk, és soha többé nem vesszük fel újra. Annak a megállapítása, hogy valóban nemi erőszakot, vagy bármilyen törvénysértő illetlenséget követett-e el, már a bűnüldöző szervek dolga.

- mondta Zhang.

A férfi kilétét homály fedi, de azt lehet tudni, hogy az Alibaba élelmiszer kiszállítással foglalkozó City Retail részlegén dolgozott. Az ügy következtében a részleg elnöke és a HR-vezető is lemondott, egy másik tisztségviselő pedig figyelmeztetésben részesült.

Ne hagyd ki!