Apple store Grand Central Terminal New York Manhattan

Az Apple Grand Central Terminalon található üzletének egy része.

Fotó: Shutterstock

Szakszervezetet alapítanának a világ legkapitalistább cégénél

Szakszervezetet kívánnak létrehozni a New York-i főpályaudvaron lévő Apple üzlet dolgozói. Ha sikerrel járnak, ez lesz az első munkavállalói érdekképviselet a világ legértékesebb cégénél.


Nemrég a Starbucks és az Amazon munkavállalói körében is voltak hasonló törekvések.

Jobbá tenni a világot

A forgalmas üzlet dolgozóinak 30 százaléka kell, hogy támogassa a kezdeményezést a sikeres szakszervezet-alapításhoz.

Az aláírásgyűjtést indító névtelen csoportban úgy vélik, hogy a béremelés nem tartott lépést a növekvő New York-i megélhetési költségekkel.

Az Apple ma már a világ legértékesebb vállalata, miért kellene bizonytalan körülmények között élni a dolgozóinak? Nem akarunk a cég nagylelkűségére számítani, nem alapozhatjuk a szerencsére a jövőnket. Ha az Apple célja, hogy jobb állapotban hagyja a világot, mint amilyenben találta, akkor tartsa is magát egy magasabb színvonalhoz

- olvasható a csoport kampányoldalán.

Hozzáteszik, hogy ez az Apple bolt különleges, olyan egyedi munkakörülményekkel, amelyek szükségessé teszik, hogy az ott dolgozók a lehető legjobb életszínvonalon éljenek.

Másfélszeres fizetést

A kiáltványban emlékeztetnek rá, hogy helytálltak olyan speciális helyzetekben is, amelyet a világjárvány, majd a soha nem látott infláció okozott.

Szeretnének 30 dolláros (körülbelül tízezer forintos) minimumórabért kiharcolni minden egyes dolgozónak, valamint plusz szabadságot is kérnek. Emellett szerintük szigorúbb biztonsági protokollra volna szükség a Grand Central Terminálon lévő Apple üzletben, annak különleges elhelyezkedése miatt.

Ha sikerrel járnak, ez lehet az első szakszervezeti tömörülés az Apple-nél. Egyes sajtóhírek szerint

legkevesebb három másik Apple-üzletben is

érdekképviseleti szervezet alakítását fontolgatják az alkalmazottak.

Az Apple-nek több mint 270 üzlete van az Egyesült Államokban. A kezdőfizetés 20 dollár (kb. hétezer forint) óránként, vagy körülbelül évi 40 ezer dollár (14 millió forint) egy teljes munkaidős állásban.

Ne hagyd ki!