Van egy falu, ahol nettó 690 ezer az átlagfizetés
Fotó: Shutterstock

A NAV talált egy falut, ahol nettó 690 ezer az átlagfizetés

A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami kedvezményekkel együtt nettó havi 285 ezer forintot jelentett. Ez azonban alacsonyabb a KSH által számított 332,5 ezer forinthoz képest, ami azzal magyarázható, hogy az utóbbi a teljes állásban foglalkoztatottak adata.


Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (370 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (304 ezer forint), majd a városok (273 ezer forint) következtek, a legalacsonyabb érték pedig a községekben volt (243 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a budapesti munkavállók átlagosan 22 százalékkal keresnek többet, mint egy megyei jogú városi munkavállaló, 36 százalékkal többet, mint egy városi munkavállaló és 52 százalékkal többet, mint egy községi munkavállaló - számolgatott az adóhatóság adatai alapján a GKI Gazdaságkutató ZRT.

A hvg.hu cikke szerint legmagasabb érték Gosztolán volt, ahol átlagosan 689 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, amihez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel. Az átlag csak ezen a két településen haladta meg a 600 ezer forintot, de ki kell emelni, mind a két település alacsony lélekszámú. A legjobb havi nettó kereset a fővárosban a II. kerületben volt (568 ezer forint), a városok közül Diósdon (436 ezer forint), a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron (346 ezer forint).

Gosztola község Zala vármegyében, a Lenti járásban található. Közigazgatásilag a falu a rédicsi körjegyzőséghez tartozik. A településnek a 2023-as népszámlálás adatai szerint mindössze 50 lakója van. AGosztolán működik egy wellnes-hotel, az lehet a környék legjelentősebb munkáltatója. Bár pontos adataink nincsenek, azt gyanítjuk, hogy a parányi faluban nagyon kevesen keresnek nagyon jól, ez húzza fel az egy személyre jutó átlagot.

Ne hagyd ki!