Egyre több diák vállal munkát, egyre jobb fizetésekért
Fotó: Shutterstock

Van olyan diákmunkás, akik nettó 400 ezernél is többet keres

A legtöbb diáknak egész évben munkát tudnának adni a nyáron őket foglalkoztató cégek. Azonban ebben az időszakban jellemzően 1,5-2 hónapot dolgoznak. Kiemelkedően jó fizetést is hazavihetnek, részben az szja-mentességük miatt. Az előrejelzések szerint a tanév alatt is növekedhet a diákmunkások száma az emelkedő megélhetési költségek okán.


400 ezer forint felett is kereshet a diák

A 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége miatt akár 443,7 ezer forintot, a tavaly nyári bruttó átlagbért is megkaphatják nettóban a nyárimunkázó fiatalok, főleg az IT-szektorban. Igaz, ehhez 2 ezer forintos órabéren 200 munkaórát kell ledolgozniuk.

Az átlagos diákmunkabér ma Budapesten bruttó, azaz nettó 1600-1700 forint, ennyit lehet megkeresni a nyáron kiemelt régiónak számító Balatonon és az észak-dunántúli régióban egész évben. (…) A kelet-magyarországi és a dél-dunántúli régióban 100-300 forinttal alacsonyabb az átlagóradíj, a szellemi és a fizikai munka között azonban már nincs olyan számottevő különbség, mint régen

nyilatkozta Majzik Nándor, a Diák-Meló cégvezetője a vg.hu podcastjában.

Eddig nem volt jellemző: a nyár közepén is diákokat toboroznak a cégek

Idén akkorára nőtt Magyarországon a munkaerőhiány, hogy a korábbi évekkel ellentétben nem teltek be a nyári munkára a helyek a tavaszi toborzáskor, ezért a cégek jelenleg is számos ajánlattal várják a fiatalokat. Hatalmas rájuk a kereslet például a feldolgozóiparban, valamint a turizmus-vendéglátásban is.

A Diák-Meló vezetője szerint igen népszerűek nyári munkavégzés szempontjából a nyaralóhelyek és a fesztiválok. A balatoni lángossütőkben és a strandokon is sok fiatal dolgozik. A digitalizációval azonban eltűntek az olyak korábbi, tipikus munkalehetőségek, mint a szórólapozás, vagy a plakátolás.

Nem érdemes egy-két hétben gondolkodni

A statisztikák szerin öt százalékkal nőtt a diákmunkások száma az előző évhez képest. Emellett emelkedett a ledogozott munkaóráik száma. A cégeknél jellemzően egy-két hét a betanulás idejük, ezért legalább egy hónapra keresik a fiatalokat, bár a legtöbben másfél-két hónapig maradnak.

Hazánkban 15 éves kortól lehet dolgozni, de 16 éves korig csak iskolaszünetben. Az idősebb diákok azonban délutánonként vagy hétvégenként is vállalhatnak munkát.

A szakemberek véleménye az, hogy mivel magasabbak lettek az albérletárak, a diákhitelkamatok, valamint a fogyasztási cikkek árai is elszálltak (11,7 százalékos inflációt mért a KSH júniusban), ezért télen is több diák dolgozhat, mint korábban.

Ne hagyd ki!