Kimerült ápolónő kávészünetet tart
Fotó: Shutterstock

Egy év alatt 17 ezerrel csökkent az egészségügyi dolgozók száma

A szakszervezetek szerint a betegek szenvedik meg az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiányt.


Ennyivel lettek kevesebben

Tavaly márciusban a hivatalos adatok szerint mintegy 5500 egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből. Akkor vezették be az úgynevezett szolgálati jogviszonyt. Aki nem fogadta el az új munkafeltételeket, nem dolgozhatott tovább. Azóta tovább csökkent Magyarországon az egészségügyben dolgozók száma, írja az rtl.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban összesen 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, de mostanra kiderült: ez csak az egészségügyre értendő. 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, 2021 negyedik negyedévében pedig 180 700. Tehát a statisztikai adatok szerint összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt az egészségügyből.

A vesztesek

Ezt megsínylik a betegek – mondják a szakszervezetnél.

Ez nyilvánvaló, és sajnos a halálozási számokban ez is megmutatkozik. Nem az, hogy a dolgozók nem dolgoznak ugyanolyan rendesen, és mindent megtesznek, hanem egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni

– mondta az RTL Híradónak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. A kormány érdemben nem válaszolt a Híradó arra vonatkozó kérdésére, hogy tervezik-e pótolni a hiányzókat.

Az egészségügyi szakdolgozók alapbérét négy lépésben, átlagosan 72 százalékkal emelik a 2018-as illetményhez képest. Kásler Miklós szakminiszter néhány hete azt mondta: bízik benne, hogy ez hosszú távon biztosítja a szakdolgozók munkájának megfelelő elismerését.


Ne hagyd ki!