Az energiaválság miatt ismét terítékre kerülhet a részleges vasárnapi boltzár ügye
Fotó: Shutterstock

A hideg miatt felmelegítenék a vasárnapi boltzár ügyét

A munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a munkáltatók sem járnának rosszul, nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani – mondta a VG-nek az ügyet felkaroló szakszervezeti vezető.


Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak

– mondta a lapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Érdekvédelmi képviseletként számukra a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb – mondta –, a rezsiválság miatt azonban az őszi–téli időszakhoz közeledve az is hangsúlyos elem, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, vagy egyáltalán világítani.

A KASZ elnöke beszélt arról is, hogy több párt megkereste a szervezetüket, de ezt elutasították, mert nem szeretnék, ha a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai témává válna, az a cél, hogy továbbra is szakmai kérdés maradjon. Az ügyben aláírásgyűjtés indítottak a szervezetben. Karsai Zoltán szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének.


Ne hagyd ki!