Csak januárban 27 százalékkal nőtt az építőipari munkásokat kereső álláshirdetések száma. Ez az egyetlen olyan kategória, amelyben több embert keresnek, mint a járvány második hulláma előtt.


​Pörögnek a hirdetések

Gyorsnak ígérkezik a visszarendeződés a járvány előtti szintekre a magyar építőiparban. Igaz, ezért a kormányzat mindent meg is tesz. 5 százalékra csökkentette és visszaigényelhetővé tette a lakásáfát, bevezette a többgenerációs CSOK-ot, tetőtér-beépítési és otthonfelújítási programot hirdetett. A hatás máris érezhető, hiszen rengeteg az építőipari munkásokat kereső álláshirdetés.

​Szakik kerestetnek

A fizikai munkások számára meghirdetett csaknem 5 ezer különféle álláshirdetés adatait elemezve például az építőipari kategóriában csak januárban 27 százalékos növekedést mértek a Jófogás apróhirdetési portálon. Ez magasabb, mint a járvány második hullámát megelőző piaci visszarendeződésnél volt. A legtöbb „szakit" a fővárosban és Pest megyében keresik, de Borsod, Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Szabolcs megyékben is könnyű ilyen állásra lelni.

​Itthon maradnak

Ugyancsak az álláshirdetéseket, szám szerint 110 ezer darabot nézte át a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző cég. Szerintük a pandémia a 18-30 éves korosztályt érintette, közülük is a pályakezdőket és a junior beosztásúakat. Különösen Borsod és Szabolcs megyékben sok az álláskereső. A Trenkwalder is azt látja, hogy az építőipar máris kezd magához térni. Mivel a szabad mozgás még nem lehetséges, ezért külföldre nem lehet dolgozni menni, az építőipari munkások itthon fognak maradni. Csak az nem biztos, milyen arányban és milyen feltételekkel fogják felvenni a megrendelésekkel kitömött vállalkozások?

The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!