Egy csomó munkás a tetőn
Fotó: unsplash

Vadásznak az építőipari munkásokra

Csak januárban 27 százalékkal nőtt az építőipari munkásokat kereső álláshirdetések száma. Ez az egyetlen olyan kategória, amelyben több embert keresnek, mint a járvány második hulláma előtt.


​Pörögnek a hirdetések

Gyorsnak ígérkezik a visszarendeződés a járvány előtti szintekre a magyar építőiparban. Igaz, ezért a kormányzat mindent meg is tesz. 5 százalékra csökkentette és visszaigényelhetővé tette a lakásáfát, bevezette a többgenerációs CSOK-ot, tetőtér-beépítési és otthonfelújítási programot hirdetett. A hatás máris érezhető, hiszen rengeteg az építőipari munkásokat kereső álláshirdetés.

​Szakik kerestetnek

A fizikai munkások számára meghirdetett csaknem 5 ezer különféle álláshirdetés adatait elemezve például az építőipari kategóriában csak januárban 27 százalékos növekedést mértek a Jófogás apróhirdetési portálon. Ez magasabb, mint a járvány második hullámát megelőző piaci visszarendeződésnél volt. A legtöbb „szakit" a fővárosban és Pest megyében keresik, de Borsod, Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Szabolcs megyékben is könnyű ilyen állásra lelni.

​Itthon maradnak

Ugyancsak az álláshirdetéseket, szám szerint 110 ezer darabot nézte át a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző cég. Szerintük a pandémia a 18-30 éves korosztályt érintette, közülük is a pályakezdőket és a junior beosztásúakat. Különösen Borsod és Szabolcs megyékben sok az álláskereső. A Trenkwalder is azt látja, hogy az építőipar máris kezd magához térni. Mivel a szabad mozgás még nem lehetséges, ezért külföldre nem lehet dolgozni menni, az építőipari munkások itthon fognak maradni. Csak az nem biztos, milyen arányban és milyen feltételekkel fogják felvenni a megrendelésekkel kitömött vállalkozások?

Ne hagyd ki!