Az a legjobb munkahely, amelyik a legjobban fizet
Fotó: Shuttrerstock

Mondhatnak bármit, a pénz az első a munkahelykeresőknek

Évek óta ugyanazok a munkahelyválasztás legfontosabb szempontjai, az első továbbra is a fizetés, amit az alkalmazottak 85 százaléka tart fontosnak - közölte a Randstad.


A nemzetközi munkaerőközvetítő felmérése alapján a magyarok a jövedelmet jobban értékelik az európai átlagnál, akárcsak a kellemes munkahelyi környezetet, amely a belföldi álláskeresők számára a második legfontosabb szempont. A nem anyagi juttatásokat csaknem ugyanannyian tartják elsődlegesnek, mint a pénzbeli elismerést. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt felértékelődött a munkaadó pénzügyi stabilitása, és az állás hosszú távú biztonsága is meghatározó választási szempont a munkavállalók körében.

A Randstad a visszajelzések alapján úgy látja, hogy Magyarországon a munkakör tartalma jóval kevésbé fontos, mint más európai országokban, a nők pedig inkább figyelembe veszik a munkavégzés helyét. Az otthoni munka lehetősége főképp a magasabb végzettségűek számára vonzó. A szektorok élmezőnye a munkahelykeresési szempontokhoz hasonlóan változatlan, a rangsort az informatika vezeti, majd az üzleti szolgáltatások és a telekommunikáció következik. A munkahelyváltási hajlandóság ugyancsak nem változott jelentősen az elmúlt egy évben, 2022 második felében a dolgozók 14 százaléka helyezkedett el másutt, és 29 százaléknak voltak ilyen tervei. A váltás oka az esetek majdnem 60 százalékában a fizetés.

A munkaerőközvetítő cég szerint az anyagi megbecsülés a munkaadóknak is érdeke, hiszen ezzel piaci előnyre tehetnek szert. A távmunka lehetőségét ugyancsak érdemes biztosítaniuk, ennek hiányát az álláskeresők 31 százaléka kizáró oknak tartja. Javasolják továbbá a fejlesztési kínálat bővítését, hiszen a munkavállalói igények és a munkaadói elvárások között jelentős a különbség a közlemény szerint.

A Randstad munkaerőpiaci felmérésében 32 ország 163 ezer, 18 és 64 év közötti munkavállalója vett részt 2023 januárjában; Magyarországon 7342-en vettek részt a kutatásban. A kutatás eredményei alapján ítélik oda évről évre a legvonzóbb munkáltatóknak járó Randstad Award díjakat. Idén a Samsung lett a legvonzóbb magyarországi munkáltató, a második a BT (British Telecommunications), a harmadik a Mercedes-Benz. Különdíjat kapott az IKEA, a Magyar Nemzeti Bank, a Mol, a Richter Gedeon, az Accor-Pannonia Hotels, a Coca-Cola, a McKinsey & Company, a Magyar Telekom, a Wizz Air, a Microsoft, valamint a Market Építő Zrt.


Ne hagyd ki!