Mutatjuk azt is, mely szektorok állnak az átlagfizetési lista végén
Fotó: Shutterstock

Ezekben a szektorokban lehet a legjobban keresni idehaza

Összesen nyolc olyan szektor van Magyarországon, amelyekben a bruttó átlagbérek meghaladják a havi 504 ezer forintot, ami a nemzetgazdasági átlagfizetés. Mutatjuk, melyek ezek!


Ezek a legjobban fizető szektorok manapság Magyarországon

Kiadta a legfrissebb, szeptemberre vonatkozó jelentését a magyar nemzetgazdasági ágazatokról a Központi Statisztikai Hivatal. A statisztikákból kiderül, hogy összesen nyolc szektorban magasabbak az átlagfizetések, mint az országos átlag, ami bruttó 504 ezer forint volt szeptemberben.

Az adatok alapján a kommunikációs és az pénzügyi-biztosítási szektorban lehet a legjobban keresni Magyarországon, valamint továbbra is anyagilag megérheti mérnöknek lenni. De mutatjuk a legjobban fizető szektorok szeptemberi bruttó átlagfizetéseit!

  1. Információ, kommunikáció – 839 ezer Ft
  2. Pénzügyi, biztonsági tevékenység – 803 ezer Ft
  3. Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység – 704 ezer Ft
  4. Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – 682 ezer Ft
  5. Humán-egészségügyi ellátás – 666 ezer Ft
  6. Közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás – 583 ezer Ft
  7. Bányászat, kőfejtés – 548 ezer Ft
  8. Feldolgozóipar – 521 ezer Ft

A lejobban fizetők mellett említést érdemelnek a legrosszabb statisztikát mutató szektorok is. Ide tartozik például a szállítás, raktározás; az építőipar; a mezőgazdaság; a kereskedelem és a vendéglátás. Azonban a szociális ellátásban a legrosszabb a helyzet, ahol bruttó 267 ezer forint a havi átlagbér.

Megugrott az álláskeresők száma

Hiába mutatnak jóval átlag alatti fizetéseket a vendéglátásban és a mezőgazdaságban a statisztikák, leginkább ebben a két szektorban ugrott meg a munkára pályázók száma az elmúlt negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Profession.hu álláskereső portál adatai alapján.

A vendéglátás, hotel, idegenforgalom területeken 63 százalékkal többen pályáztak, valamint a mezőgazdasági munkáknál 48 százalékos emelkedést mért az oldal. A legkisebb növekedés az IT, üzemeltetés, egészségügy és szállítás munkakörökben volt.

2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy év-év alapon emelkedett a jelentkezések üteme – az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra pedig az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről

- tájékoztatott Tüzes Imre, a portál üzletfejlesztési igazgatója.

Amíg korábban a kategóriák kétharmadánál csökkent a jelentkezők száma, most nem volt olyan munkaterület, amelyre ne jelentkeztek volna többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. Összességében mintegy negyedével több volt a pályázat éves alapon.


Ne hagyd ki!