A  magyarok 40 százaléka nem kapott idén béremelést
Fotó: Shutterstock

10-ből 4 magyar egy fillér fizetésemelést sem kapott idén

A magyar munkavállalók csaknem 60 százaléka kapott átlagosan 12,7 százalékos béremelést idén, 39 százalékuk fizetése azonban a ellenére sem nőtt, és a munkavállalók 47 százaléka elégedetlen jelenlegi munkahelyével – közölte felmérésének eredményeit a ManpowerGroup.


A legnagyobb arányban az autóipari dolgozók (69,41 százalék) kaptak fizetésemelést, átlagosan 10,9 százalékkal többet visznek haza egy hónapban. A legnagyobb átlagos béremelés az élelmiszeripar és mezőgazdaság ágazatban történt, ők 15,7 százalékkal kapnak többet. A legrosszabbul az építőipari dolgozók jártak, alig egyharmaduk (32,79 százalék) részesült bérfejlesztésben, illetve ők számoltak be a legcsekélyebb mértékű, 9,45 százalékos növekedésről.

A kutatás szerint a cégeknek érdemes elgondolkodniuk, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a meglévő munkatársak megtartására, ugyanis a válaszadók csupán 52,88 százaléka elégedett jelenlegi munkahelyével.

Egyik lehetőségnek a béren kívüli juttatást nevezték, amely továbbra is fontos eleme a motivációnak. A szellemi és fizikai munkavállalók között egy dologban tapasztalható lényegi különbség: míg a fizikai munkát végzőknél továbbra is a cafeteria (49 százalék) és a bónusz, jutalék (25 százalék) a két legvonzóbb extrajuttatási forma. Addig a szellemi munkát végzők körében a cafeteria (30 százalék) és bónusz/ jutalék (29 százalék) mellett megjelent a távmunka, rugalmas munkavégzés (19 százalék) lehetősége is.


The Conversation

Ne hagyd ki!