Forintban nagyjából 2,2 millió forintot ítélt meg egy asszonynak egy pekingi bíróság az öt évig tartó házassága idején végzett házimunkáért.


Azon lehet vitázni, hogy ez sok vagy kevés, az mindenesetre tény, hogy ez az első olyan ítélet, amelyben a kínai bíróság a januárban hatályba lépett új polgári törvénykönyv alapján döntött. Egy amerikai hírportál mindenesetre gyorsan kiszámította, hogy a kártérítés havi összege havi 128, évi 1500 dollárnak felel meg, ami az Egyesült Államokban aligha fedezné a megélhetési költségeket.

Mennyit ér ez Kínában?

A „Mennyei Birodalomban" más a helyzet. Ott ugyanis a szegényebbnek számító társadalmi rétegekben nagyjából ennyit keresnek évente. Az valószínűleg véletlen egybeesés, hogy a kínai elnök éppen most jelentette be, országa a kommunista párt vezetésével legyőzte a mélyszegénységet. A nyolc éve indított programban 99 millió vidéki lakost emelt ki a nyomorból.

A méretekre jellemző, hogy csaknem tízmillióan költöztek új otthonba, és 27 millió ember lakását újították fel. A program költsége 1,6 ezer milliárd jüan (73 ezer milliárd! forint) volt. Kínában a vidéki mélyszegénységi küszöböt a fejenkénti 4000 jüan (182 ezer forint) éves bevételnél határozzák meg, a Világbank nemzetközi szegénységi küszöbértéke ennél valamivel magasabb, így a világ szemében Kína győzelme a mélyszegénység felett még nem teljes.

Vagyis az asszonynak megítélt, évi 10 ezer jüanos díj a házimunkáért az ottani kereseti viszonyok között méltányosnak tűnik.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!