Kínai nő takarít
Fotó:123RF

Válóperben csikart ki kártérítést egy asszony házimunkáért, de hol?

Forintban nagyjából 2,2 millió forintot ítélt meg egy asszonynak egy pekingi bíróság az öt évig tartó házassága idején végzett házimunkáért.


Azon lehet vitázni, hogy ez sok vagy kevés, az mindenesetre tény, hogy ez az első olyan ítélet, amelyben a kínai bíróság a januárban hatályba lépett új polgári törvénykönyv alapján döntött. Egy amerikai hírportál mindenesetre gyorsan kiszámította, hogy a kártérítés havi összege havi 128, évi 1500 dollárnak felel meg, ami az Egyesült Államokban aligha fedezné a megélhetési költségeket.

Mennyit ér ez Kínában?

A „Mennyei Birodalomban" más a helyzet. Ott ugyanis a szegényebbnek számító társadalmi rétegekben nagyjából ennyit keresnek évente. Az valószínűleg véletlen egybeesés, hogy a kínai elnök éppen most jelentette be, országa a kommunista párt vezetésével legyőzte a mélyszegénységet. A nyolc éve indított programban 99 millió vidéki lakost emelt ki a nyomorból.

A méretekre jellemző, hogy csaknem tízmillióan költöztek új otthonba, és 27 millió ember lakását újították fel. A program költsége 1,6 ezer milliárd jüan (73 ezer milliárd! forint) volt. Kínában a vidéki mélyszegénységi küszöböt a fejenkénti 4000 jüan (182 ezer forint) éves bevételnél határozzák meg, a Világbank nemzetközi szegénységi küszöbértéke ennél valamivel magasabb, így a világ szemében Kína győzelme a mélyszegénység felett még nem teljes.

Vagyis az asszonynak megítélt, évi 10 ezer jüanos díj a házimunkáért az ottani kereseti viszonyok között méltányosnak tűnik.


Ne hagyd ki!