Miért lehet hatékonyabb az irodai munka, mint a home office?

Miért lehet hatékonyabb az irodai munka, mint a home office?

Az utóbbi időben – különösen a Covid-időszak nyomán – igen elterjedtté vált a home office munkavégzés. Ugyanakkor mostanra sokan már visszavágyhatnak az irodai közegbe, ahol maximálisan a munkájukra tudnak koncentrálni és nincs olyan tényező, ami elvonná a figyelmüket. Vajon a home office adta szabadság néha negatív hatással lehet a munka hatékonyságára, és az irodai munka, amelyet egyesek elavultnak tartanak, mégiscsak előnyösebb? Nézzük meg közelebbről ezt a kérdést!

Iroda versus home office

A legfontosabb különbség a két munkatér között, hogy az egyik sokkal kötöttebb, míg a másik nagyobb kényelmet, rugalmasságot, de ugyanakkor alaposabb időbeosztást és önfegyelmet igényelhet. Irodai környezetben sokkal kevésbé vonják el az egyéb tennivalók, ingerek a figyelmet, viszont általában utazni kell hozzá, korábban kell kelni, így extra idő elmehet az ingázással, tömegközlekedéssel.

Azonban ha az iroda komfortos munkakörnyezetnek van kialakítva – az Offie profi csapata segít, abban hogy valóban ilyen irodát találjunk cégünknek —, az előnyei túlnőhetik az esetleges hátulütőket. Az alábbiakban kifejtjük a legfőbb szempontokat, amelyek alapján eldőlhet ez a kérdés.

Hatékonyabb, ha bejárunk?

Ha az alábbi aspektusokat sorra vesszük, láthatjuk, hogy az irodában végzett munka alapvetően hatékonyabb lehet, mint ha otthon dolgoznánk. Az azonban, hogy ki melyiket preferálja, számos egyéb tényezőtől is függhet.

Munkaterület

Az irodai környezet speciálisan a munkához lett kialakítva, így az íróasztal, a munkaszék és a gépi feltételek biztosan adottak, ha pedig ergonomikusak is, akkor kevésbé „viselhet meg” minket a napi robot. Például, ha szemet kímélő monitoron dolgozunk, akkor hosszabb ideig tudunk összpontosítani. Emellett egészségünk érdekében is fontos, hogy miként ülünk és milyen asztalnál dolgozunk, egy jó kialakítású munkaszékkel testtartásunk megfelelő maradhat.


Ráhangolódás a munkára

Otthon előfordulhat, hogy a házban elvégzendő teendők elvonják a figyelmünket a feladatainkról. Emiatt sietősebben szeretnénk végezni, ami pedig nagyobb esélyt ad a hibázásra. Nem is beszélve arról, hogy az ingázási idő alatt rá tudunk hangolódni a munkára, és ugyanígy könnyebben hátra tudjuk azt hagyni délután, úton hazafelé. Ez segíti az egészséges magánélet-munka egyensúly megőrzését.

Nyugodt körülmények

Egyénileg adott, hogy kinek melyik környezet nyújtja a nagyobb csendet és a komfortosabb helyszínt a munkára. Az viszont biztos, hogy otthon egy erre kialakított helyiség sokat segíthet, egy közös munkavégzési helyen pedig a külön iroda tud ilyen lenni. Ez utóbbi esetben ráadásul a munkatársakkal történő egyeztetés általában gyorsabb és a kreatív energiák is hatékonyabban tudnak működni.

A szükséges eszközök

Munkahelyünkön – a legtöbb esetben – minden, az elvégzendő feladatokhoz szükséges, gép és eszköz megtalálható. Az irodai nyomtatók, fénymásolók, az irodaszerek, de az online meetingekhez, előadásokhoz szükséges profi felszerelések is mind a rendelkezésünkre állnak, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból.

Hibrid munkavégzés

Növelheti a munkahelyi hatékonyságot és az általános elégedettséget, ha a munkavállalóként magunk dönthetjük el, hogy mennyi napot töltünk home office-ban és mennyit járunk be az irodába. Mivel egyéni élethelyzetekkel és más-más személyiségekkel találkozhatunk egy munkahelyi közösségben, a legoptimálisabb eset, ha mindenki a maga preferenciái szerint döntheti el, hogy melyik környezetben tud hatékonyabban dolgozni.

Nem mindegy, hol telik az idő

A megfelelő iroda kiválasztása és kialakítása természetesen kiemelkedően fontos, hiszen az hangulatos irodai miliő, a jó elhelyezkedés, a kényelmes, profi berendezés mind növelheti a hatékonyságot – de ugyanígy negatív irányban is befolyásolhatja azt. Az Offie segít a tökéletes iroda megtalálásában, amivel elégedetté tehetjük a beosztottakat, nem is beszélve arról, hogy sok időt és pénzt takaríthatunk meg munkaadóként – ezt pedig vállalkozásunk fejlesztésére fordíthatjuk, így többszörösen jól járunk!

Nehéz a döntés, ha arról van szó, hogy otthon vagy az irodában hatékonyabb-e a munkavégzés – ez ugyanis teljesen egyénre szabott, mindkettő több előnnyel, de számos hátránnyal is járhat. Az biztos, hogy ha az irodai közeg megfelelő, a cégre szabott kialakítással és elhelyezkedéssel rendelkezik, akkor a munkavállalók is szívesebben és hatékonyabban dolgoznak majd ott. Hogy ez megvalósulhasson, az Offie szakszerű segítséget nyújt majd! (X)


Ne hagyd ki!