Oltást adnak be egy férfinak.
Fotó: 123RF

Így járhatsz a buszon és a munkában, itt a rendelet a járványügyi szigorításról

Három kormányrendelet szabályozza a tegnap bejelentett legújabb járványügyi intézkedések pontos részleteit, így a tömegközlekedésben kötelezővé tett maszkviselés, valamint az oltás munkáltatók általi előírási lehetőségére vonatkozó szabályokat.Maszkviselés

Tegnap este megjelentek a tegnapi kormányinfón bejelentett legújabb járványügyi intézkedésekről szóló kormányrendeletek a Magyar Közlönyben. Az új szabályokat három kormányrendeletbe foglalták, amelyeket a kormany.hu portál részletesen ismertetett.

Az első kormányrendelet szól a tömegközlekedési eszközökön történő kötelező maszkviselésről. Eszerint:

 • November 1-jétől újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken.
 • A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.
 • Aki nem vesz fel maszkot, azt leszállíthatják, és akár pótdíjjal is büntethetik.
 • A jármű sofőrjének nem kell maszkot hordani.

Oltásra kötelezés lehetősége

A második rendelet szól arról, hogy a munkáltatók előírhatják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a dolgozóik számára. Eszerint:

 • A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére.
 • Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el
 • Ha a dolgozó egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a munkáltató a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.
 • Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás.

Oltás az állami szférában

A harmadik kormányrendelet az állami és önkormányzati intézményeknél dolgozók esetében részletezi a védőoltás felvételére vonatkozó szabályokat.

Eszerint az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele.

Az egészségügyi dolgozók után így az alábbi munkavállalók esetében elvárás az oltás beadása:

 • a kormánytisztviselők,
 • honvédelmi, rendvédelmi intézmények dolgozói,
 • állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozói,
 • állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozói,
 • adóhivatali dolgozók,
 • állami fenntartású általános és középiskolák dolgozói.

Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Az állami szférában is érvényes, hogy azt a dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető.

Továbbá az állami szférában sem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt.

A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg.

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen, gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartós távollevő számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

Ne hagyd ki!