A lipicai lovak is Szilvásvárad látványosságai
Forrás: Shutterstock

Még egy ok, hogy Szilvásváradra látogass

Két éve dolgozik a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság felvirágoztatásán Cseri Dávid ménesigazgató. Munkája nyomán - egyebek között - ismét rangos nemzetközi versenyeket rendez a hevesi település.Nemzetközi lovasélet Szilvásváradon

Újra élettel és rangos, nemzetközi versenyekkel kívánja megtölteni a jövőben is a szilvásváradi lovas központot Cseri Dávid, aki csaknem két éve vezeti az ország legifjabb ménesigazgatójaként az Állami Ménesgazdaságot a Heves megyei településen.

„Az utóbbi egy évtizedben Szilvásvárad kiesett a nemzetközi lovas sportélet vérkeringéséből, de ez a folyamat idén végre megtört. Három szakágban is nemzetközi versenyeket rendeztünk háromcsillagos szinten, fogathajtás mellett díjugratásban és díjlovaglásban is. Ennek köszönhetően a visszajelzések alapján kijelenthetjük, hogy visszakerültünk Európa és a világ lovassporttérképére. Ez mindenképpen olyan eredmény, amire büszkék lehetünk. Emellett nagy öröm, hogy 2024-ben négyesfogathajtó-világbajnokságot rendezhetünk”

– idézi Cseri Dávidot a HelloVidék.hu cikke.

A Ménesgazdaság felvirágoztatása mellett a szakember célja egyúttal, hogy megőrizze és népszerűsítse a XXI. században is az 1500-as évek óta tenyésztett lipicai fajtagént.

Kulturális örökség

„Ha most nem folytatjuk minden erőnkkel és szenvedélyünkkel elődeink – mint az európai hírű lótenyésztő-fogathajtó-méneskari tiszt Pettkó-Szandtner Tibor és bajtársai – munkásságát, akik az első világháború viszontagságai után felvirágoztatták, világszintre emelték a magyar lovas kultúrát, akkor kárba vesznek több évezredes értékeink. Ez nemzeti ügy. Szeretném, ha a magyar lófajtákat az őket megillető előkelő helyen jegyeznék a világban”

– beszélt motivációiról a ménesigazgató.

Cseri Dávid, mint egy utazó nagykövet, sokat járja a világot és népszerűsítve a magyar lófajtákat, illetve hazáját. Felemelő érzésnek tartja megtapasztalni azt - ahogyan a cikk fogalmaz, hogy „valóban vannak olyan közös értékek, amik olykor gazdasági vagy politikai érdekek felett állnak, és képesek összekötni az embereket és a nemzeteket”.

Mintagazdaságot építenének

A szakember szerint munkájának kulturális hozadéka mellett a gazdasági hatásai is érzékelhetőek. Azért pedig, hogy ez „mérhető, közgazdasági szempontokból is értékelhető legyen”, jelenleg egy kutatócsoporttal dolgozik együtt. Emellett tárgyal volt iskolájával is, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával, egy mintagazdaság létrehozásával kapcsolatban.

„A Széchenyi-egyetem közössége a támogatáson kívül olyan közeget teremtett, ami táptalaj ahhoz, hogy az ember maradandót alkothasson. A mai napig is segítjük egymást, kapcsolatunkkal is erősítjük a régiókon átnyúló szövetségeket. Meg szeretném hálálni azt a sok jót, amit az akadémia adott”

– nyilatkozta Cseri Dávid.

Ne hagyd ki!