Kimerült szőkés-barna hajú nő fekete zakóban csukott szemmel beletette a fejét a munkahelyi nyomtatóba
Fotó: Shutterstock

Meghackelt nyomtatók segítségével hergelik a világ dolgozóit

Egy unatkozó hacker igen különleges módszerrel próbálja anarchiába taszítani a világot: munkahelyi nyomtatókat tör fel, hogy „motivációs szövegekkel” felmondásra buzdítsa a munkavállalókat.Viva la revolución…

A Vice magazin technológiai rovata, a Motherboard értesülései szerint tucatnyi vállalat panaszkodik arra, hogy a nyomtatóikat ellepték a kéretlen, munkaellenes üzenetek. A Reddit közösségi oldalra az elmúlt napokban rengeteg képet töltöttek fel az említett blokkokról, amelyek gyanúsan sok utalást tartalmaznak a portál munkaellenes fórumán, az r/antiwork alredditten népszerű bejegyzésekre, mozgalmakra. Ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel bombázzák a dolgozókat:

AZ IDŐ A LEGÉRTÉKESEBB VAGYONOD. Nemcsak, hogy nem tudsz többet szerezni belőle, de azt sem tudod, hogy mennyi idő van a birtokodban. AZ ÉLET RÖVID! Miért adod el az IDŐDET ennyire kevés PÉNZÉRT? Csatlakozz te is a „25 OR WALK” mozgalomhoz! […] De ne mondj fel! Érd el, hogy kirúgjanak!

A 25 or walk mozgalom neve beszédes, tagjai minimum 25 dolláros órabért akarnak kicsikarni a gyorséttermi munkaadókból. Arra buzdítják a követőket, hogy mondjanak fel, ha nem teljesítik a kérésüket. A példákat sokáig lehetne sorolni.

Egyes nyomtatók szakszervezetek alapítására ösztönzik a melósokat, mások egyenesen a McDonlad’s ellen uszítják az embereket, de olyanok is akadnak, amelyek a családdal töltött idő fontosságát hangsúlyozzák. Egy valami közös az összesben: az r/antiwork fórumra irányítják az „olvasókat”.

(H)a(c)ktivista mozgalom

Minden bizonnyal egy poénnak szánt „hacktivista” mozgalomnak lehetünk tanúi, a GrayNoise kiberbiztonsági cég alapítója, Andrew Morris szerint azonban valós támadássorozatról van szó. Úgy véli, hogy a hackerek az úgynevezett „mass scanning” technikával feltérképezik a célhálózatokon futó szolgáltatásokat, illetve a nyitott portokat. Amint rést találnak egy rendszeren, TCP adatok tömkelegével árasztják el a nyomtatószolgáltatásokat. A TCP (Transmission Control Protocol) az internet gerincét alkotó TCP/IP protokollcsalád egyik fő protokollja. Nagyon leegyszerűsítve a TCP a protokollhierarchia szállítási rétege, ez biztosítja az adatfolyam megbízható, sorrendhelyes átvitelét egy számítógépen futó program és egy másik számítógépen futó másik program között.

Morris kifejtette, hogy valaki, vagy valakik nyomtatási kérelmeket sugároznak olyan nyomtatóknak, amelyek rosszul konfigurált internethozzáféréssel rendelkeznek. Hozzátette, nehéz lenne megállapítani az érintett vállalatok számát, de az ismert tény, hogy nyomtatók ezrei nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a hasonló támadások ellen.

Mindenesetre egyelőre komolyabb károkat nem okozott a „hacktivisták” projektje.

Ne hagyd ki!