Megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról
Fotó: Shutterstock

Megvan a megállapodás a januártól érvényes minimálbérről

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülésén a felek megállapodtak arról, hogy mekkora lesz jövő év januárjától a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A részleteket Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette.


Örömmel szolgálhatok, megszületett a megállapodás, a partnerek döntöttek

- mondta az államtitkár, aki szerint fontos és eredményes tárgyalásokon vannak túl.

A minimálbér jövőre 16%-kal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedik.


A garantált bérminimum 730, a minimálbér pedig 200 ezer embert érint. De ezek az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a magasabb béreket is jelentősen megtolják - értékelte az egyezséget Czomba Sándor. A megállapodás arra is kitér, hogy amennyiben a gazdasági helyzet indokolja és szükségessé teszi, akkor év közben a felek újra leülnek tárgyalni a megállapodott béremelés mértékének esetleges korrekciójáról. Ezt az első félév gazdasági mutatóinak ismeretében döntik el

Az emelések mértéke alacsonyabb, mint a 2023-ra várható éves átlagos infláció (a jelenlegi elemzői várakozások17-18%-on vannak), vagyis a minimálbéren dolgozók reáljövedelem csökkenést fognak elszenvedni, ami nem váratlan a jelenlegi gazdasági helyzetben. Kedden már írtunk arról, hogy karnyújtásnyira a megállapodás, amit azért nem lehetett véglegesnek tekinteni, mert az egyik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem bólintott még rá. Most megtette.


Ne hagyd ki!