Megszületett a politikai megállapodás a tisztességes minimálbérről az Európai Unióban
Fotó: Shutterstock

Tisztességes, de nem egyforma minimálbért ígér az EU mindenkinek

Megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről. Ez nem jelenti azt (sosem jelentette), hogy ugyanakkora legalacsonyabb jövedelem lesz minden országban, viszont a minimálbér kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban magasabb lesz. Mindez Magyarországra is kötelezettségeket ró, írja a hvg.hu.


Az EU-ban nagy a szórás a minimálbérekben. Az idén január 1-jei állapotok szerint az Eurostat összesítése alapján a legmagasabb Luxemburgban volt, 2257 euróval, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában, 332 euróval. A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely ugyan sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól.

A jogszabály célja annak biztosítása, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára. Annak megállapítására, hogy mi minősül “megfelelő” minimálbérnek, a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból. Másik módszerként alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60%-át és a bruttó átlagbér 50%-át. ( Ha az utóbbit vesszük alapul, és a KSH friss adataiból indulunk ki, a Haszon számítása szerint bruttó 255 ezer lenne a minimálbér).

Az új szabályozás eljárásokat állapít meg a törvényben meghatározott minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan, elősegíti a bérmegállapítással kapcsolatos kollektív tárgyalásokat, és javítja a minimálbér-védelemhez való hatékony hozzáférést azon munkavállalók számára, akik minimálbérre jogosultak.

Ez a politikai megállapodás azt jelenti, hogy bár formai döntések még hátra vannak az Európai Parlament és a tagállamok oldalán is, de a jogszabály tartalma már nem fog változni. A hivatalos elfogadást és a jogszabály hatályba lépését követően a tagállamoknak két évük van, hogy ezt a rendszert saját nemzeti jogukba átültessék.

További részletek ITT.


Ne hagyd ki!