Rendben fizetik a cégek a januártól megemelt minimálbért
Fotó: Shutterstock

Olyan rend van a minimálbér kifizetésénél, mint még soha

A munkáltatók túlnyomó többsége a szabályoknak megfelelően fizette ki a januártól mintegy ötödével megemelt minimálbért és garantált bérminimumot. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a kötelező legkisebb béreknél is fokozottan ellenőrzi az előírások betartását - hívta fel a figyelmet közleményében a Technológiai és Ipari minisztérium.


A trükközés lényegében megszűnt, az első negyedévben az ellenőrök mindössze 16 esetben tapasztaltak szabálytalanságokat, ami azt jelenti, hogy a minimálbérért dolgozók rendben megkapják a járandóságukat. A januártól nagymértékben megemelt minimálbér és garantált bérminimum kifizetése kötelező, ennél kevesebbért teljes munkaidőben senki nem foglalkoztatható.

A trükközést elszenvedő munkavállalók száma 2018-hoz képest a hatodára, tavaly óta a felére csökkent. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkabért nem vagy nem időben fizető munkáltató részére minden esetben lehetőséget biztosít arra, hogy az eljárás során kitűzött határidőn belül pótolja az elmaradt bérfizetést. Ha így tesz, mentesül az egyébként kötelező munkaügyi bírság alól. A hatósági eljárás ezzel alapvető célját, a dolgozók kenyérkeresetének biztosítását, a jogszerű javadalmazás garantálását éri el ahelyett, hogy büntetné a munkaadót.

A közlemény felidézi, hogy a kötelező legkisebb keresetek a 2010-es szint csaknem háromszorosára nőttek. A minimálbér összege most magasabb, mint tizenkét éve az átlagbér volt.


The Conversation

Ne hagyd ki!