A 200 ezres minimálbér jól hangzik, de mire elég Európában?
Fotó:123RF

A 200 ezres minimálbér jól hangzik, de mire elég Európában?

Idén az Európai Unió tagállamai a járványt kísérő bizonytalan gazdasági helyzetben medián-értéken számolva 3 százalékkal emelték a minimálbéreket, szemben a megelőző év 8,4 százalékával.


Hat közép- és kelet-európai tagállam emelt 5 százalék felett (Lettország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Litvánia), négy tagállamban viszont befagyasztották ezeket a béreket (Belgium, Spanyolország, Görögország és Észtország), írja a G7 gazdasági portál.

Így állunk euróban

Az Eurofound adatai szerint a magyar minimálbér euróban még alacsonyabb is lett 2021-re tavalyhoz képest, és csak a bolgár minimálbér volt alacsonyabb nála. Ez egyébként még akkor is így van, hogy ha az utóbbi hetek forinterősődését is figyelembe vesszük, a cikk írásakor ugyanis 483 eurót ér a jelenlegi magyar minimálbér, ami még mindig alacsonyabb, mint a 2020-ra vonatkozó 487 eurós szint.

És ha 200 ezer?

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök többször is beszélt arról, hogy „egy vagy több lépésben" 200 ezer forintra emelnék a minimálbér jelenleg 167 400 forintos szintjét. A 200 ezres szint átváltva 578 euró lenne, ami a mostani 579 eurós cseh szinthez való felzárkózáshoz lenne elegendő. Vagyis a cikk szerint a magyar minimálbér euróban még az emelés után is a legalacsonyabbak között maradna az EU-ban.


Ne hagyd ki!