Hőhullám kültéri munka
Photo by Lucian on Unsplash

Erre figyeljünk, ha kánikulában a szabadban dolgozunk

Ha feltétlenül mezőgazdasági vagy egyéb kültéri munkát kell végeznünk hőségben, akkor néhány szabály betartásával komolyabb gond nélkül megúszhatjuk a szabadban töltött időszakot. Ha alkalmazottaink vannak, akkor pedig munkaügyi szabályok is vonatkoznak a védelmükre.


Ezen a héten folytatódik a kánikula, egész héten 30-38 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatóak túlnyomóan napos időben. Ilyen körülmények között kellő elővigyázatosság nélkül komoly veszélyeket rejt a munka a szabadban. Az Agrárszektor néhány jó tanácsot gyűjtött össze.

Kalap, napvédő, sok víz

- Csak halaszthatatlan munkát végezzünk. Ami nem annyira sürgős, azzal mindenképp várjunk az enyhülésig.
- Sok múlik az időzítésen: kezdjük kora hajnalban a munkát, a legmelegebb órákban tartsunk szünetet, és este folytassuk.
- Legalább napi 4 liter vizet igyunk, kerüljük a kávét, az alkoholt.
- Viseljünk kalapot, sapkát, kenjük be fedetlen testrészeinket napvédővel.

Munkaügyi szabályok meleg munkahelyen

Ha valaki vállalkozóként munkavállalókat foglalkoztat, annak munkaügyi szabályokat is be kell tartania. Melyek is ezek? Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi hatósága adott ki tájékoztatót.


A szabadtéri munkahely melegnek minősül, ha a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-ot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítani.

Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy kerüljék az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet.

Munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.

Szabadban végzett fizikai munka (pl. fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) során különös gondot kell fordítani a hőártalmak és a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére:

- A munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, védőitallal gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről.
- Figyelni kell a munkavállalók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a napsugárzás és a hőterhelés szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka (pl. sátorlap, ponyva alkalmazásával).
- A dolgozók lehetőség szerint könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban végezzék feladataikat, ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. A hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal is javasolt kiegészíteni (pl. a tarkót takaró/árnyékoló fejvédő vagy széles karimájú, jól szellőző kalap használata, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás).


Ne hagyd ki!