nevető kollégák az irodában
Fotó: unsplash

Vacak a munkahelyed? Váltás nélkül is tudsz változtatni rajta

Nem akarsz felmondani, pedig számos nehézséggel küzdesz? Mutatunk néhány megoldást arra, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden.


A nyereség nagy lehet: ha csak néhány dolgot másképp csinálunk, reggelente görcs nélkül indíthatjuk a napot, és valószínűleg jobban is teljesítünk. Segít, hogy a munkavállalóknak jelenleg nagyobb befolyásuk van a munkáltatókra, akik komoly erőfeszítéseket tesznek a munkaerő megtartására a munkaerőhiány közepette.

Az utálat okának meghatározása

Mi bosszant minket a legjobban: egy szabotáló kolléga, a mérgező vállalati kultúra vagy maga a mentálisan és érzelmileg kimerítő munka? Ha pontosan meghatároztuk a frusztráció forrását, a jövőben ki tudjuk alakítani a szükséges készségeket a hasonló problémák kezelésére vagy elkerülésére. Egy nem túl jó munkahelyen való eligazodás remek módja lehet annak, hogy növeljük az agilitásunkat, rugalmasságunkat, találékonyságunkat.

Az erősségek azonosítása

Az erősségek azonosításának folyamata általában egész karrierünk során végigkísér minket. Bármennyire is ijesztően hangzik, érdemes megkérdezni a vezetőket, kollégákat, sőt, akár a barátokat is, hogy mik az erősségeink, majd találjuk ki, hogyan érvényesítjük ezeket a képességeket. Először a főnökünk talán vonakodni fog, hogy átalakítsa a munkaköri feladatainkat, de meg fog nyugodni, amint látja, hogy javul a teljesítményünk minősége, és az elköteleződésünk.

Energiaaudit

Kövessük nyomon, hogy érezzük magunkat a különböző feladatok elvégzése közben. Lehet, hogy egy projekt ötletelésétől feldobódunk, míg az írás részétől legszívesebben a falba vernénk a fejünket. Esetleg igénybe vehetjük egy kollégánk segítségét a feladat azon részéhez, amelyet nem kedvelünk, így több időnk marad azokra a részekre, amelyek lekötnek minket.

Fejlődési lehetőségek

Vannak kevésbé alakítható munkakörök, de szinte bármilyen munkakörnyezetben meg lehet teremteni a tanulás és a fejlődés lehetőségét. A munka utálata egyfajta 22-es csapdája: kevésbé vagyunk motiváltak a tanulásra és a fejlődésre, de tanulásra van szükségünk ahhoz, hogy egy másik állást, feladatkört megkapjunk.

A negatív munkatársak elkerülése

Bár csábító a kölcsönös megvetés miatt „trauma kötődést" kialakítani a munkatársakkal, de az ellenkezőjét érdemes tenni: olyanokkal tölteni az időt, akik pozitívak és felfelé haladnak.

Semmi nem tart örökké

Tekintsünk úgy az aktuális munkánkra, mint egy „hídra" a vágyott karrier felé. Próbáljunk meg minden héten felsorolni 1-3 dolgot, amire összpontosítani szeretnének, majd határozzuk meg azt az eredményt, amire a legbüszkébbek lennének. A rövidebb távú megközelítés felszabadító lehet, és ha mégis a távozás mellett döntünk, nem szükséges felégetnünk a hidakat.

Forrás: Insider

Ne hagyd ki!