A világban több vállalkozás is alkalmazza a megoldást. A tapasztalatok ugyan pozitívak, de a négy napos munkahét tömeges bevezetése mégsem valószínű.​Jók a tapasztalatok

A négynapos munkahét a gyakorlatban többféleképpen elképzelhető. Vagy naponta továbbra is 8 órával számolva heti 32 órát dolgozunk, vagy marad a heti 40 óra munka, de ezt négy nap alatt kell teljesíteni. A négynapos munkahéttel vegyesek a tapasztalatok. Azoknál a cégeknél, ahol ezzel próbálkoztak megnőtt a termelékenység, a dolgozók lelkesebbek lettek, a bevételek nem csökkentek, a költségek viszont igen. Ám nincsen rózsa tövis nélkül. A négynapos munkahét stresszesebb, hiszen kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezni. Néhol az ügyfelek is elégedetlenebbek lettek, mert nem tudták igénybe venni a megszokott szolgáltatásokat.

​És nálunk?

Magyarországon is vannak már olyan cégek, akik bevezették a négynapos munkahetet és ők is pozitív tapasztalatokról számoltak be. A modell általános elterjedésére azonban a jelek szerint várnunk kell. A magyar cégvezetők körében végzett felmérések ugyanis azt mutatják, hogyy a legtöbbjük nem szimpatizál a megoldással. Bár korábban így volt ez az otthoni munkavégzéssel is. Aztán a pandémia alatt kiderült, hogy a megoldás működőképes, így a legtöbb vállalkozásnál a járvány elmúltával is alkalmazni fogják. A munkaidő csökkentés azonban csak átmeneti megoldás maradhat, amit akkor vesznek elő, ha költségeket kell csökkenteni, vagy a leépítést elkerülni.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!