Faágon szundikáló koala

A világban több vállalkozás is alkalmazza a megoldást. A tapasztalatok ugyan pozitívak, de a négy napos munkahét tömeges bevezetése mégsem valószínű.​Jók a tapasztalatok

A négynapos munkahét a gyakorlatban többféleképpen elképzelhető. Vagy naponta továbbra is 8 órával számolva heti 32 órát dolgozunk, vagy marad a heti 40 óra munka, de ezt négy nap alatt kell teljesíteni. A négynapos munkahéttel vegyesek a tapasztalatok. Azoknál a cégeknél, ahol ezzel próbálkoztak megnőtt a termelékenység, a dolgozók lelkesebbek lettek, a bevételek nem csökkentek, a költségek viszont igen. Ám nincsen rózsa tövis nélkül. A négynapos munkahét stresszesebb, hiszen kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezni. Néhol az ügyfelek is elégedetlenebbek lettek, mert nem tudták igénybe venni a megszokott szolgáltatásokat.

​És nálunk?

Magyarországon is vannak már olyan cégek, akik bevezették a négynapos munkahetet és ők is pozitív tapasztalatokról számoltak be. A modell általános elterjedésére azonban a jelek szerint várnunk kell. A magyar cégvezetők körében végzett felmérések ugyanis azt mutatják, hogyy a legtöbbjük nem szimpatizál a megoldással. Bár korábban így volt ez az otthoni munkavégzéssel is. Aztán a pandémia alatt kiderült, hogy a megoldás működőképes, így a legtöbb vállalkozásnál a járvány elmúltával is alkalmazni fogják. A munkaidő csökkentés azonban csak átmeneti megoldás maradhat, amit akkor vesznek elő, ha költségeket kell csökkenteni, vagy a leépítést elkerülni.

Ne hagyd ki!