A világban több vállalkozás is alkalmazza a megoldást. A tapasztalatok ugyan pozitívak, de a négy napos munkahét tömeges bevezetése mégsem valószínű.​Jók a tapasztalatok

A négynapos munkahét a gyakorlatban többféleképpen elképzelhető. Vagy naponta továbbra is 8 órával számolva heti 32 órát dolgozunk, vagy marad a heti 40 óra munka, de ezt négy nap alatt kell teljesíteni. A négynapos munkahéttel vegyesek a tapasztalatok. Azoknál a cégeknél, ahol ezzel próbálkoztak megnőtt a termelékenység, a dolgozók lelkesebbek lettek, a bevételek nem csökkentek, a költségek viszont igen. Ám nincsen rózsa tövis nélkül. A négynapos munkahét stresszesebb, hiszen kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezni. Néhol az ügyfelek is elégedetlenebbek lettek, mert nem tudták igénybe venni a megszokott szolgáltatásokat.

​És nálunk?

Magyarországon is vannak már olyan cégek, akik bevezették a négynapos munkahetet és ők is pozitív tapasztalatokról számoltak be. A modell általános elterjedésére azonban a jelek szerint várnunk kell. A magyar cégvezetők körében végzett felmérések ugyanis azt mutatják, hogyy a legtöbbjük nem szimpatizál a megoldással. Bár korábban így volt ez az otthoni munkavégzéssel is. Aztán a pandémia alatt kiderült, hogy a megoldás működőképes, így a legtöbb vállalkozásnál a járvány elmúltával is alkalmazni fogják. A munkaidő csökkentés azonban csak átmeneti megoldás maradhat, amit akkor vesznek elő, ha költségeket kell csökkenteni, vagy a leépítést elkerülni.

The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!