A világban több vállalkozás is alkalmazza a megoldást. A tapasztalatok ugyan pozitívak, de a négy napos munkahét tömeges bevezetése mégsem valószínű.​Jók a tapasztalatok

A négynapos munkahét a gyakorlatban többféleképpen elképzelhető. Vagy naponta továbbra is 8 órával számolva heti 32 órát dolgozunk, vagy marad a heti 40 óra munka, de ezt négy nap alatt kell teljesíteni. A négynapos munkahéttel vegyesek a tapasztalatok. Azoknál a cégeknél, ahol ezzel próbálkoztak megnőtt a termelékenység, a dolgozók lelkesebbek lettek, a bevételek nem csökkentek, a költségek viszont igen. Ám nincsen rózsa tövis nélkül. A négynapos munkahét stresszesebb, hiszen kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezni. Néhol az ügyfelek is elégedetlenebbek lettek, mert nem tudták igénybe venni a megszokott szolgáltatásokat.

​És nálunk?

Magyarországon is vannak már olyan cégek, akik bevezették a négynapos munkahetet és ők is pozitív tapasztalatokról számoltak be. A modell általános elterjedésére azonban a jelek szerint várnunk kell. A magyar cégvezetők körében végzett felmérések ugyanis azt mutatják, hogyy a legtöbbjük nem szimpatizál a megoldással. Bár korábban így volt ez az otthoni munkavégzéssel is. Aztán a pandémia alatt kiderült, hogy a megoldás működőképes, így a legtöbb vállalkozásnál a járvány elmúltával is alkalmazni fogják. A munkaidő csökkentés azonban csak átmeneti megoldás maradhat, amit akkor vesznek elő, ha költségeket kell csökkenteni, vagy a leépítést elkerülni.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!