Számháborút vív a kormány és a szakszervezet a sztrájkoló padagógusok létszámáról
Fotó:Shutterstock

A te gyereked iskolájában sztrájkolnak? Dúl a számháború

A kormány és a pedagógusokat képviselő szakszervezetek eltérő adatokat közöltek a sztrájkolók létszámáról. Az eltérés jelentős.

.

Óriási a szakadék a kormány és a pedagógusok számai között. A kormány adatai szerint szerdán, a munkabeszüntetés első napján a tanárok 13 százaléka, vagyis valamivel kevesebben, mint 15 ezren sztrájkoltak, a pedagógus szakszervezetek szerint a részvételi arány 30 százalékos volt, ami 38 ezer tanárt jelent. A szakszervezet szerint az eltérés oka az, hogy több intézményvezető szerdára rendkívüli szünetet, illetve tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így a sztrájk "láthatatlan" maradt.

Csütörtök

A szaktárca az ATV Híradóval azt közölte, a sztrájk aktivitása csütörtökön a szerdai nap felét sem érte el. A pedagógusok 6-7 százaléka tiltakozott. A kormány arra kéri a szakszervezeteket, függesszék fel a sztrájkot. Pénteken a diákok civil csoportja egy osztálytermet rendez be a Parlament előtt, ahol az Amnesty International a Menhely Alapítvány és a Greenpeace is órákat tart a diákoknak. A pedagógusok magasabb fizetést, valamint a munkakörülmények javítását követelik. A kormány a béremelési követelést jogosnak tartja, rendezését a következő ciklusra ígéri.


The Conversation

Ne hagyd ki!