Felszámolás fenyegeti a Tungsramot
Fotó: Shutterstock

Felszámolás fenyegeti a 125 éves magyarországi céget

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalásának mai fordulója a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – erősítette meg a Mércének a Tungsram képviselője.Mehlhoffer Tamás, a cég PR és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. Hozzátette, kedden részletes közleményt adnak ki a fejleményekről.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta a lapnak:

Nagyon bíztunk abban, hogy megállapodás születik, gyakorlatilag sokkolt minket ez az eredmény.

Hozzátette: nincs sok tapasztalatuk arról, hogy mi következik most, nem voltak még ilyen szituációban. Szerinte mindenki arra számított, hogy megoldódik az ügy, hiszen el is halasztották az előző csődeljárást, és egy nagymúltú cégről van szó.

Ez történt májusban

A Tungsram azt követően jelentett fizetésképtelenséget, hogy az Exim májusban inkasszót vetett ki a bankszámlájára. A csődvédelem november közepén jár le. A társaság augusztus 8-án mutatta be az első kilábalási tervét, amelyet a nem biztosított hitelezők (850 cég, főként beszállítók) többsége elfogadott, de az Exim nem, mert jobb ajánlatot várt. Az azóta eltelt időben került képbe egy svájci befektetőcég, a Business Creations, amely tőkét adna a cég adósságrendezéséhez, írja a vg.hu. De a jelek szerint az egyezséget a Tungsram legnagyobb hitelezője, az Eximbank nem fogadta el.

Ez történt áprilisban


Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig - közölte áprilisban a cég. A döntést azzal indokolták, hogy elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban. A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba. A vállalat menedzsmentje a döntésről tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket.

Ne hagyd ki!