Nem ritka, hogy a munkavállalónkat elcsábítja a konkurens cég tőlünk. Mit fecseghet ki az üzletmenetünkből és mire kötelezhetjük őt ilyen esetben? Meddig véd minket a törvény?

Az üzleti titoktartás

A törvény alapján a munkavállaló akkor is köteles a titoktartásra, ha erre külön nem született megállapodás. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak kötelessége megőriznie minden olyan üzleti információt, melynek a kiszivárogtatása hátrányosan érintené a vállalatát. Illetve nem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely a pozíciója betöltésének következtében jutott a tudomására. Ez egy nagyon szigorú szabály, ugyanis ennek elmulasztása büntetőjogi következményekkel is járhat.

Annak ellenére, hogy a törvény alapvetően kötelezi a munkavállalót ennek betartására, számos esetben előfordul, hogy a munkaadó díjazásban részesíti a dolgozóját, hogy az üzleti titkokat ne szivárogtassa ki-olvasható a munkaeropiac.eu oldalán.

Ettől függetlenül a jövőbeni jogi viták elkerülése érdekében érdemes szerződésbe iktatni, hogy milyen adatokat minősít üzleti titoknak a munkáltató, illetve mi az a viselkedés, amely a cég szempontjából nem fér bele a titoktartási kötelezettség fenntartásába.

Továbbá fontos az is, hogy a munkaviszony megszűnése után is be kell tartani ezeket az előírásokat.


​Nehezebb terepek

A versenytilalom egy másik olyan aspektusa a munkavállalók életének, amely komoly hatással lehet a jövőjükre nézve. Természetesen alapvető elvárás, hogy amíg fenn áll a jogviszonya az adott cégnél, teljes mértékű lojalitást mutasson a vállalat iránt. Viszont ami érdekesebb lehet, az a felmondás utáni állapot.

Ha külön nem történik semmilyen szabályozás, akkor a munkavállaló nyugodtan átmehet egy konkurens céghez dolgozni. Viszont az elhagyott vállalat külön megállapodásban megtilthatja a dolgozójának, hogy ilyen magatartást tanúsítson. Ezt a korlátozást a munkaviszony megszűnése utáni, maximum 2 évig terjedő intervallumban szabhatják meg. Azt viszont, hogy ezt a tilalmat érvényesíthesse a munkaadó, meg is kell fizetnie. Ez az összeg nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada. Ez az ellenérték azonban tovább nőhet az előbb említett mennyiségtől, ugyanis egyedileg mérlegelni kell a távozó alkalmazott helyzetét, legyen szó a tilalom hosszáról, vagy a munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségekről.

Emellett a vállalat részéről lehetőség van egyoldalú elállásra. Ez annyit tesz, hogy ha a cég úgy dönt, hogy már nincs értelme fenntartani a versenytilalmi megállapodást, akkor megszűntetheti azt. Ezáltal a fizetési kötelezettsége megszűnik, az egykori munkavállaló pedig szabadon átmehet a konkurens céghez.

The Conversation

Friss

Hasít a PlayStation 5, milliók csaptak le rá

A Sony a PlayStation 5 novemberi piacra dobása óta már több mint 10 millió példányt értékesített a konzolból.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elon Musk dolgozóinak megszabták, mit mondhatnak a főnökről

Elon Musk vállalata, a The Boring Company megtiltotta a sofőrjeinek, hogy negatív fényben tüntessék fel az üzletembert. Sőt, a dolgozóknak egy komplett forgatókönyvet is be kell magolniuk, hogy minden kérdésre felkészüljenek-adta hírül a TechCrunch.

A Boring Company portfóliója alapvetően egyszerű termékekből áll. A cég alagutakat fúr és értékesít. Ezek célja csak a megrendelőtől függ. Például földalatti gyalogos és kerékpár (alag)utakat lehet a cégtől rendelni, de a vállalat akár hajókonténerek szállítására alkalmas alagutakat is készít. A cég fő terméke a „Loop". Ez egy olyan alagút, amelyben Teslák szállítanak embereket a különböző állomások között. Egy autó egyszerre maximum öt embert szállíthat: a sofőrt, aki a Boring Company alkalmazottja, és négy utast. Elon Musk cége az első loop-ot alig több, mint egy hónapja adta át Las Vegas-ban. A közel 3 kilométeres alagút nagyjából 1 év alatt készült el, 47 millió dollárból (13,4 milliárd forint). Az alagút és a Teslák segítségével az állomások közötti, jellemzően 45 perces utak 2-3 percre csökkenthetők. A TechCrunch a napokban kiderítette, hogy a sofőröknek egyfajta forgatókönyvet kell követniük munkájuk során Elon Musk védelme érdekében. Hogy ez mit is jelent pontosan? Megszabták, hogy bizonyos kérdésekre milyen válaszokat adhatnak.

Minden szép és jó

Az a feladatod, hogy biztonságos utazást biztosíts az utasoknak, nem pedig az, hogy szórakoztasd őket. Minimalizáld a beszélgetést, és koncentrálj az útra.

-olvasható a Boring Company utazási forgatókönyvében, amelyet a TechCrunch hivatalos úton szerzett meg.

Elon Musk nagyon népszerű manapság, éppen ezért a vállalat nem szeretné, ha az alkalmazottak negatív fényben tüntetnék fel őt. Legalábbis a szkriptből erre lehet következtetni. A forgatókönyv egyértelmű utasításokat ad a sofőröknek, hogy mindenáron kerüljék az üzletemberrel kapcsolatos kérdéseket. Szemezgessünk még a dokumentumból!

Ez a kérdéskategória (minden, ami Musk-al kapcsolatos) rendkívül gyakori és rendkívül érzékeny téma. Az utasok rajongása az alapítónk iránt elkerülhetetlen, a hozzá köthető kérdések dominálhatják a beszélgetést. Legyen a lehető legrövidebb, és tegyen meg mindent, hogy leállítsa a beszélgetést. Ha az utasok továbbra is erőltetik a témát, udvariasan közölje:" Sajnálom, de tényleg nem tudok mit hozzáfűzni" majd váltson témát.

A vállalat az erőszakosabb utasokra is felkészült. Ha tovább kérdezgetik a sofőrt, hogy milyen vezető Musk, illetve, hogy szeret-e neki dolgozni, az alábbi választ kell adnia:

Természetesen, ő egy nagyszerű vezető. Mindannyiunkat arra motivál, hogy remek munkát végezzünk!

Na de mi van akkor, ha az utasok rákérdeznek Elon Musk Twitteres ámokfutásaira?

Elon közszereplő. Azért vagyunk itt, hogy fantasztikus utazási élményt nyújtsunk!

Igaz, amit az újságok írnak róla? Udvariatlan főnök? Füvezik? Nem engedi, hogy az alkalmazottak szabadságra menjenek?

Nem olvastam ezeket a cikkeket, de nekem más tapasztalataim vannak vele kapcsolatban.

Mióta dolgozol a cégnél?

Elég ideje ahhoz, hogy úgy ismerjem az alagutakat, mint a tenyeremet!

Mennyi baleset köthető a rendszerhez?

Ez egy nagyon biztonságos rendszer.

Nos, nagyjából így néz ki a Boring Company valós idejű, hónapokig, évekig tartó, élőszereplős „filmjének" forgatókönyve.

Vannak bajok

Musk azon dolgozik, hogy minél több városban létrehozzon egy loop-ot, azonban a szakemberek egyáltalán nem biztosak abban, hogy ez jó üzlet. A Boring Company úgy érvel a technológiája mellett, hogy olcsóbban és gyorsabban tud alagutakat kialakítani, mint a hagyományos alagútfúró vállalatok. Ráadásul a loop a felszíni forgalmat is csökkenti. Egy hagyományos alagút, például egy metró esetében mérföldenként 1 milliárd dollárba kerül. Legalábbis a cég honlapja szerint. Ezzel szemben a Boring Company ugyanezt 30 millió dollárból kihozza. Elviekben. Sokan azonban kételkednek Musk szavaiban.

Jian Zhao építőmérnök-professzor, aki mellesleg az alagútfúrás szakértője, nem igazán látja, hogyan valósítaná meg Elon Musk az ígéreteit. A professzor szerint a cég technológiája semmi újdonságot nem adott a világnak, így szkeptikus a vállalat terveivel kapcsolatban.

Továbbá az utasok alig néhány nappal a Vegas-i loop átadása után máris komoly kritikákkal illették a projektet. Sokan arra panaszkodtak, hogy az egymást követő Teslák feltorlódnak, így a beígért pár perces utazás nem valósul meg. Ráadásul egyszerre csak 4 ember utazhat egy autóban. Lehet, hogy a metró drágább, de ott egy fuvarral több száz ember eljuthat a célállomásáig.

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!