Nagytakarítás, fertőtlenítés

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán.


Magyarországon a lakosság átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetőség nyílt a gazdaság újraindítását támogató intézkedések megtárgyalására, konkrét javaslatok megfogalmazására, három területen.

A javaslatok

Az első csomag három elemet tartalmaz:

  • A turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél.
  • Javaslatot tettek a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének meghosszabbítására, ami szintén 10 milliárdot hagyhat a cégeknél.
  • Javasolják még a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, ami körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.

A második csomag:

  • Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben. A miniszter példaként említette a pótlékmentes fizetési halasztást.
  • Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot tesznek.

A harmadik csomag:

  • A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit hozzanak létre. Ezt segítheti a tanácsnak az a javaslata, hogy a szocho-kedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne. Ez 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban.

Varga Mihály üzenete


Ne hagyd ki!